Hoppa över navigering

Möte 2024-10-16

Regionala utvecklingsnämnden
  •   1

    Fastställande av föredragningslista

  • Anmäls att regionala utvecklingsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-09-25 justerats i föreskriven ordning.

  •   3

    Justering

  •   4

    Nästa sammanträde

  •   5

    Anmälningar för kännedom

    • Mälarhamnar AB - vd Andreas Andersson medverkar
    • Infrastrukturarbete och regional systemanalys
    • Länstransportplan (LTP) - sammanställning av inspel från kommunerna 
    • Arbetet med ny regional utvecklingsstrategi (RUS)
    • Utredning om den framtida regionala utvecklingspolitiken
  • Magnus Ekblad (C) lämnade vid regionala utvecklingsnämndens sammanträde 2024-01-23 nämndinitiativ med förslag om att regionala utvecklingsnämnden ger i uppdrag till Regionala utvecklingsförvaltningen och dess representant i styrgruppen för regional livsmedelsstrategi att verka för att samma arbete utförs i Västmanland såväl vad gäller nulägesanalys som försörjningsbalans för länet och för varje kommun. 

     

    Ett svar redovisas.

  • Hallstahammars kommun har överlämnat underlag för Hallstahammars kommuns nya översiktsplan för yttrande.

     

    Ett förslag till yttrande redovisas. 

     

     

  •   9

    Projektmedel Hållbar utveckling av samlingsförvaltningen vid Västmanlands läns museum (HUSV)

  • Folkbildningsrådet gör löpande uppföljningar. Under 2024 efterfrågar myndigheten resultat av riskanalyser utförda av folkhögskolornas styrelser inom formulerade områden.

  • Redovisad förvaltningsplan utgår från Regionplan 2025–2027. I förvaltningsplanen beskrivs vilka åtgärder som ska genomföras av förvaltningen för att förverkliga mål och uppdrag givna av regionfullmäktige, regionstyrelsen och regionala utvecklingsnämnden. I planen fastställs förvaltningens ekonomiska förutsättningar med uppgift om ramar, ersättning, investeringar och budget. Planen ligger till grund för regionala utvecklingsnämndens löpande uppföljning av mål, uppdrag och genomförande. Förvaltningen följer beslutade ramar utifrån fastställd Regionplan.

    Förvaltningsplanen är en rullande treårsplan där det andra och det tredje året utgör ingång i kommande årsplan. Regionala utvecklingsnämnden äger rätt att revidera förvaltningsplanen.

    Ärendet beskriver förvaltningens åtgärder och aktiviteter för att förverkliga mål och uppdrag inom årsplanen 2025–2027. Uppföljning av förvaltningsplan följer enligt beslutat årshjul, delårs- och årsredovisning.

  • Almi ska, som ett komplement till den privata marknaden, medverka till att utveckla och finansiera små- och medelstora företag. Syftet med Almis verksamhet är att stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt i hela Sverige.

    Med ett tufft makroekonomiskt klimat, ökade regulatoriska krav och stigande ekonomisk brottslighet står alla aktörer inom finansmarknaden inför stora utmaningar. Affärsområdet Företagspartner föreslås därför gå från 16 dotterbolag till 8 dotterbolag. Omstruktureringen beräknas över tid frigöra kostnader på cirka 24 miljoner kronor samt ge bättre förutsättningar att möta ökade regulatoriska krav. Almi ska fortsatt ha en stark regional närvaro med anpassad verksamhet utifrån respektive läns olikheter, behov och förutsättningar.

  • Anders Johannesson (C) föreslår i en motion inkommen 2024-04-08 att Region Västmanland fördjupar sig i kanalens utveckling och dess främjande roll för besöksnäringen samt dess potential för moderna möjligheter för godstransporter. Regionen bör därför i samarbete med stiftelsen

    1. genomlysa kanalens potential ur nämnda synvinklar,

    2. engagera sig tillsammans med berörda kommuner, stiftelsen och övriga ägare att i relevanta forum verka för om staten bör ta ett större ansvar för kanalen.

     

  •   14

    Övriga frågor

  • § 66

    Fastställande av föredragningslista

  • Anmäls att regionala utvecklingsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-09-25 justerats i föreskriven ordning.

  • § 68

    Justering

  • § 69

    Nästa sammanträde

  • § 70

    Anmälningar för kännedom

  • Mälarhamnar AB 

    Andreas Andersson hälsar välkommen och presenterar Mälarhamnar AB. Han presenterar företaget i siffror och berättar bland annat om hantering av gods i hamnarna samt om nuvarande miljötillstånd och mål. Han tar upp Mälarhamnars konkurrensfördelar och nämner bland annat en hög servicenivå, att det finns en stor tillväxt och uppbackning i regionen samt att det finns etableringsmark i anslutning till verksamheten. Vidare berättar han hur Mälarhamnar har investerat i att rusta hamnarna, muddrat farleder för att kunna ta emot större fartyg och därmed större godsvolymer. Han tar upp projekt som har försenats och därmed påverkat Mälarhamnars utveckling. Han lyfter utmaningar där han önskar fortsatt samarbete kring och tar upp Hjulstabron, slussen i Södertälje, tillgänglighet på lots samt isbrytningen i Mälaren.

    Nämnden ställer bland annat frågor om miljötillstånd och lots.

    Infrastrukturarbete och regional systemanalys

    Siv Living redogör för vad som är aktuellt inom infrastruktur. Hon inleder med att informera om processen inför Nationell plan 2026-2037 och att regeringen nu har överlämnat infrastrukturpropositionen till riksdagen. Hon berättar att propositionen innehåller regeringens prioriteringar för infrastrukturen, att den ekonomiska ramen har höjts samt att propositionen bland annat tar upp fokus på underhåll, ökad produktivitet och att nya finansieringsformer föreslås. Vidare informeras om ett kunskapswebbinarium om planeringsprocessen som Trafikverket bjuder in till 2024-10-21. Ytterligare information samt länk till inbjudan finns i presentationen till sammanträdet.

    Hon tar upp att EBS Storregional systemanalys kommer att fastställas i Mälardalsrådets styrelse 2024-10-17 och att systemanalysen därefter kommer att överlämnas till Trafikverket vid en kampanjstart som sker i Barkarby 2024-10-25. Pressmeddelanden från Mälardalsrådet, Region Västmanland, samt publicering av debattartikel planeras.

    Hon går vidare och berättar om arbetet med Regional systemanalys för Västmanland och presenterar en ny tidplan med ett tillagt remissförfarande enligt önskemål från länets kommuner. Beslut planeras att fattas i regionala utvecklingsnämnden i mars 2025 och regionfullmäktige i april 2025. Hon redogör för analysens struktur och innehåll. Hon förklarar i vilka frågor Region Västmanland tillsammans med länets kommuner har mandat att fatta beslut samt i vilka frågor det saknas ett eget mandat och där påverkansarbete därmed är betydande. Vidare tar hon upp kapitel 5 Strategiska inriktningar för ökad tillgänglighet och kapitel 6 Prioriteringar för nationell infrastruktur. Här presenteras prioriterade policyfrågor samt de behov, Mälarbanan, Bergslagspendeln, Nobelbanan och Hjulstabron, som särskilt lyfts fram på workshops med kollektivtrafiknämnden, regionala utvecklingsnämnden och länets kommuner.

    Hon går igenom statusen för Mälarbanan och fyrspår Tomteboda-Kallhäll. Bland annat informeras att Mälardalsrådet kommer att samordna ett informationsmöte den 24 oktober i år. Ordförande Jenny Landernäs berättar att frågan drivs intensivt tillsammans med Mälardalsrådet. Eventuella inspel från nämnden välkomnas.

    Simon Bölling informerar om det påverkansarbete som bedrivs. Han tar bland annat upp publicering av debattartiklar samt arbete för att engagera länets riksdagsledamöter.  

    Vidare informeras om länstransportplan 2026-2037 där analys av olika planeringsunderlag nu hanteras. En preliminär tidplan presenteras. Regionala utvecklingsnämnden planeras fatta beslut om en remissversion i maj 2025.

    Länstransportplan (LTP) - sammanställning av inspel från kommunerna 

    Erik Johannson presenterar arbetet med Regional plan för transportinfrastruktur 2026-2037. Han tar upp att inspel av behov i regional och statlig infrastruktur har efterfrågats och informerar om vilka aktörer som har inkommit med behov. Av de inspel som inkommit som behandlar regionala behov är mycket kopplat till gång- och cykelvägar samt säkra passager. Han redogör även för inspel inom kapacitet, trafiksäkerhet, kollektivtrafik samt totalförsvar och klimat.

    Nämnden ställer frågor om remissutskicket samt möjligheter att inkomma med synpunkter.

    Arbetet med ny regional utvecklingsstrategi (RUS)

    David Lundgren redogör för det pågående arbetet med uppdatering av den regionala utvecklingsstrategin (RUS). Han tar bland annat upp att det inkommit över 60 remissvar från 53 olika avsändare samt att 570 synpunkter har lämnats. Han presenterar en sammanställning av synpunkter och svarande samt berättar om positiv återkoppling gällande struktur, arbete med handslag och att de utmaningar som lyfts i RUS:en anses relevanta. Han går igenom insatsområden, redovisar olika teman samt informerar om bland annat en ny logga och ny statistiksida. Avslutningsvis visar han en tidslinje för den fortsatta processen. Regionfullmäktige väntas fatta beslut om den uppdaterade regionala utvecklingsstrategin i februari 2025.

    Nämnden diskuterar bland annat huruvida tema trygghet och säkerhet saknas i uppställningen som presenteras samt lyfter ett stort engagemang från svaranden och en förhoppning om att engagemanget kvarstår i det kommande arbetet.

    Utredning om den framtida regionala utvecklingspolitiken

    Simon Bölling informerar att regeringen tillsatt en utredning om framtidens regionala utvecklingspolitik och landsbygdspolitik, kommittédirektiv Den framtida regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken, Dir. 2024:69 (RUF240242-1). Han berättar om utredarens uppdrag som bland annat är att lämna förslag på hur den framtida region- och landsbygdspolitiken ska inriktas och utformas, samt se över om ansvarsfördelningen mellan myndigheter och regioner behöver förändras. Utredaren ska föra dialoger med bland andra regioner och länsstyrelser och i expertgruppen kommer en regional utvecklingsdirektör att ingå. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2026.

    Nämnden diskuterar bland annat nämndens möjlighet till att vara en del av utredningen samt kultur- och folkhälsoperspektiv kopplat till regional utveckling.

     

  • Magnus Ekblad (C) lämnade vid regionala utvecklingsnämndens sammanträde 2024-01-23 nämndinitiativ med förslag om att regionala utvecklingsnämnden ger i uppdrag till Regionala utvecklingsförvaltningen och dess representant i styrgruppen för regional livsmedelsstrategi att verka för att samma arbete utförs i Västmanland såväl vad gäller nulägesanalys som försörjningsbalans för länet och för varje kommun. 

    Ett svar redovisas.

     

  • Hallstahammars kommun har överlämnat underlag för Hallstahammars kommuns nya översiktsplan för yttrande.

    Ett förslag till yttrande redovisas. 

     

  • § 74

    Projektmedel Hållbar utveckling av samlingsförvaltningen vid Västmanlands läns museum (HUSV)

  • Folkbildningsrådet gör löpande uppföljningar. Under 2024 efterfrågar myndigheten resultat av riskanalyser utförda av folkhögskolornas styrelser inom formulerade områden.

     

  • Redovisad förvaltningsplan utgår från Regionplan 2025–2027. I förvaltningsplanen beskrivs vilka åtgärder som ska genomföras av förvaltningen för att förverkliga mål och uppdrag givna av regionfullmäktige, regionstyrelsen och regionala utvecklingsnämnden. I planen fastställs förvaltningens ekonomiska förutsättningar med uppgift om ramar, ersättning, investeringar och budget. Planen ligger till grund för regionala utvecklingsnämndens löpande uppföljning av mål, uppdrag och genomförande. Förvaltningen följer beslutade ramar utifrån fastställd Regionplan. Förvaltningsplanen är en rullande treårsplan där det andra och det tredje året utgör ingång i kommande årsplan. Regionala utvecklingsnämnden äger rätt att revidera förvaltningsplanen. Ärendet beskriver förvaltningens åtgärder och aktiviteter för att förverkliga mål och uppdrag inom årsplanen 2025–2027. Uppföljning av förvaltningsplan följer enligt beslutat årshjul, delårs- och årsredovisning.

    Christer Alzén presenterar förvaltningsplan 2025-2027. Han inleder med att gå igenom grunduppdraget och vad som styr det regionala utvecklingsansvaret. Mål och indikatorer för verksamheten presenteras och en fördjupad förklaring av aktiviteter kopplade till uppdrag för att nå målen lämnas. Bland annat tar han upp ökad fysisk aktivitet för barn och unga, bedömningar av länets kompetensbehov och gemensamma insatser för kompetensförsörjningen i länet samt en ökad matchning när nya utbildningar till Tärna folkhögskola tas fram. Han går vidare och presenterar fördelningen av ramersättning 2025 samt gör en jämförelse med föregående år. Han tar bland annat upp att ingen uppräkning av LPIK kommer att göras, omfördelning av internhandel och att mobilitetsstöd tillförs budgeten. Totalt visas en ramförändring om 1,4 miljoner men där verksamheten kommer att ha mindre medel än föregående år att arbeta med. Han avslutar med att redogöra för de beslut som har fattats på förvaltningsnivå med anledning av Q1-uppdraget samt vilka beslut med åtgärder som har fattats av politiken.  

    Nämnden diskuterar bland annat att det saknas aktiviteter för kompetensförsörjningsfrågor och efterfrågar hur detta arbete kan genomföras. Vidare lyfter nämnden att det finns ett önskemål om att förvaltningsplanen hade tillsänts ledamöter och ersättare i nämnden tidigare än i samband med utskick av kallelse.

    Ordförande Jenny Landernäs tar upp att en specificering av Q1-uppdraget ska läggas till på sidan 13 i dokumentet samt att siffrorna i tabellen på sidan 14 har förskjutits och att sidan därmed ska justeras med en korrekt tabell för budgeten.

    Marino Wallsten tar upp att det saknas en sammanställning av vad som ingår i posten övriga intäkter. Ett förklarande stycke om vad som ingår föreslås kompletteras. Nämnden är positiv till Marino Wallstens förslag om komplettering.

     

  • Almi ska, som ett komplement till den privata marknaden, medverka till att utveckla och finansiera små- och medelstora företag. Syftet med Almis verksamhet är att stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt i hela Sverige.

    Med ett tufft makroekonomiskt klimat, ökade regulatoriska krav och stigande ekonomisk brottslighet står alla aktörer inom finansmarknaden inför stora utmaningar. Affärsområdet Företagspartner föreslås därför gå från 16 dotterbolag till 8 dotterbolag. Omstruktureringen beräknas över tid frigöra kostnader på cirka 24 miljoner kronor samt ge bättre förutsättningar att möta ökade regulatoriska krav. Almi ska fortsatt ha en stark regional närvaro med anpassad verksamhet utifrån respektive läns olikheter, behov och förutsättningar.

     

  • Anders Johannesson (C) föreslår i en motion inkommen 2024-04-08 att Region Västmanland fördjupar sig i kanalens utveckling och dess främjande roll för besöksnäringen samt dess potential för moderna möjligheter för godstransporter. Regionen bör därför i samarbete med stiftelsen

    1. genomlysa kanalens potential ur nämnda synvinklar,

    2. engagera sig tillsammans med berörda kommuner, stiftelsen och övriga ägare att i relevanta forum verka för om staten bör ta ett större ansvar för kanalen.

     

  • Karolina Myllergård (S) meddelar att nämndinitiativ Åtgärder kopplade till granskningen av Ibn Rushd (RUF240217) återkallas.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.