Möte 2025-03-12
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att regionala utvecklingsnämndens protokoll från sammanträdet 2025-02-05 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
299kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
27mb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
739kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
- Analys - tillväxtförutsättningar i Västmanlands län
- Läget i länet med utfall befolkning 2024
- Kraftsamlingen och folkhälsoarbetet i länet
- Årlig rapport anslag 1:1, se underlag RUF250048-1 under Anmälningar för kännedom
- Create - vd Madéleine Pilstrand medverkar
- SVESAM - Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (LI 2024:06)
- Aktuellt inom infrastrukturområdet
-
Nämndens delegationsordning föreslås kompletteras med ny punkt 5. Omprövning och avvisningsbeslut i samband med överklagan enligt förvaltningslagen. Förändringen syftar till att ge nämndens förvaltning liknande beslutsmöjligheter som regionstyrelsens förvaltningar mot bakgrund av att mängden utlämningsärenden ökat i regionen.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Region Östergötland har överlämnat remiss av reviderad Utvecklingsstrategi för Östergötland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
801kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Länsstyrelsen i Västmanlands län har överlämnat remiss av Energi- och klimatstrategi för Västmanlands län 2025-2029 för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
608kb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturdrömmar är ett ekonomiskt stöd för unga mellan 13 och 20 år som ger dem möjlighet att skapa kultur och påverka det regionala kulturlivet. Det syftar till att inspirera och stärka unga kulturskapare i att förverkliga sina idéer, utvecklas och få praktisk erfarenhet av kulturprojekt. Stödet möjliggör också deltagande i aktiviteter som främjar kunskap och engagemang inom kulturområdet, samtidigt som det bidrar till en geografisk spridning för att nå unga i hela Västmanland.
Bilagor
-
Varje folkhögskola ska varje år skicka in en årsredovisning till Folkbildningsrådet innehållande verksamhetsberättelse som skolans styrelse ska ta beslut om.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Reglering av priserna på Tärna folkhögskolas internatboende bör regleras varje år till följd av generella kostnadsökningar. Skolledningen har utgått från medelvärdet på konsumentprisindex (KPI) 2024.
Prissättningen gäller från och med 1 juli 2025.
-
Genom att skapa god och hållbar tillgänglighet till arbete, studier, aktiviteter och service för invånare, besökare och näringsliv kan visionen i den regionala utvecklingsstrategin om ett livskraftigt Västmanland möjliggöras.
Regional systemanalys för Västmanland tydliggör en regional riktning för utveckling av länet med avseende på hållbar tillgänglighet. Genom att peka ut strategiska inriktningar fungerar systemanalysen vägledande vid prioriteringar i kommande planeringsskeden. Det gäller både länstransportplan och trafikförsörjningsprogram, likväl som utvecklingsprocesser och satsningar inom andra områden som har bäring på tillgängligheten i länet. Vilket innebär såväl inom Region Västmanland som hos länets kommuner och andra aktörer. För att uppnå goda resultat är samverkan mellan aktörer en grundförutsättning.
Systemanalysen tydliggör också prioriteringarna kring vilken nationell infrastruktur som är mest angelägen att utveckla för Västmanlands län samt prioriterade policyfrågor vi vill se en förändring kring för att förbättra länets förutsättningar. Genom gemensam prioritering ökar kraften i länets påverkansarbete.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Karolina Myllergård, Marino Wallsten, Malin Kauranen, Angelica Stigenberg, Robert Lennes och Ann-Sofie Hesselbäck, alla (S), föreslår i en motion inkommen 2024-10-28 att Region Västmanland instiftar ett kulturpris för barn och unga i Västmanland enligt beskrivning i motionen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Sörmland och Västmanland har alla förutsättningar att genom entreprenörskap och utveckling av nya innovativa bolag skapa hållbar förändring, lokalt, regionalt och globalt. Med anledning av det har Eskilstuna Kommun, Region Sörmland, Region Västmanland, Västerås stad och Mälardalens universitet genom MDU Holding AB beslutat sig för att vara aktiva i denna utveckling genom formandet, styrning och finansiering av ett sammanhållet och starkt innovationsstödsystem i Västmanland och Sörmland.
Förslag har arbetats fram gällande nästa generation av inkubatorn Create. Målet är ett attraktivt erbjudande till startups och scaleups med unika kunskapsförsprång. Förutsättningar har också varit ett tydligt, sammanhållet och kraftfullt innovationsstöd där kvalificerad affärsutveckling erbjuds men där också regionernas unika förutsättningar är en del av erbjudandet.
Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
34kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
17
Övriga frågor
-
§ 13
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att regionala utvecklingsnämndens protokoll från sammanträdet 2025-02-05 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 15
Justering
-
§ 16
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
299kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
27mb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
739kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Analys - tillväxtförutsättningar i Västmanlands län
Magnus Forslund informerar om arbetet med att ta fram material och underlag för en lägesrapport om förutsättningar för tillväxt i länet. Det har tagits fram en bakgrundsrapport samt en sammanfattade PM med status och slutsatser. Han presenterar metod och berättar om vad bakgrundsstudien visat. Han går igenom den ekonomiska utvecklingen och visar siffror för bruttoregionprodukt (BRP), sysselsättning och produktivitet. Vidare redogör han bland annat för hur olika sektorer bidrar till BRP i kommunerna och presenterar sysselsättnings- och befolkningsförändringar samt resultatet av en enkätundersökning som har gjorts om små och medelstora företag. Han går över till att informera om vad som identifierats som viktigt för tillväxt och lyfter bland annat arbetskraft och kompetensförsörjning, näringslivsklimat och stödsystem, samt infrastruktur. Han tar upp hur Region Västmanland arbetar med aktiviteter och projekt för att stärka dessa komponenter. Han avslutar med att redogöra för vad som antas ha påverkan framöver samt ge exempel på möjliga aktiviteter som Region Västmanland kan arbeta vidare med.Nämnden kommer att bjudas in till ett tillfälle med en längre presentation samt möjlighet till reflektioner och dialog om materialet. En länk till Region Västmanlands statistikrapporter kommer att tillsändas nämnden tillsammans med protokollet.
Läget i länet med utfall befolkning 2024
Magnus Forslund redogör för befolkningsförändringar i länen i Sverige under 2024. Han tar upp att Västmanland är ett av tolv län som ökade samt att Västerås och Kungsör är de enda kommunerna i Västmanland som ökade. Han visar siffror om befolkningsförändringar i länet för en femårsperiod och tar upp ett fortsatt sjunkande födelsenetto i de flesta kommunerna. Avslutningsvis presenterar han siffror för flyttningsöverskott och nämner bland annat ett negativt inrikes flyttnetto för nio av länets tio kommuner.Kraftsamlingen och folkhälsoarbetet i länet
Marie Tollefsen Markström informerar om Kraftsamlingen – en förändringsstrategi för hälsa och livskraft där Region Västmanland och länets kommuner samverkar för ett förbättrat hälsoläge i länet. Hon inleder med att berätta om bakgrunden, om uppdrag från den regionala utvecklingsstrategin (RUS) samt hur hälsa kan vara ett verktyg för att hantera olika samhällsutmaningar. Hon tar bland annat upp hur enheten arbetat med att inkludera och aktivera andra aktörer, både inom Region Västmanland och i övriga länet. Hon berättar om uppdraget att leda länets aktörer till en ökad upplevd hälsa och hur verksamheten Folkhälsa tillsammans med forskare arbetat med ett aktionsforskningsprojekt med fyra pilotkommuner där målet är att involvera invånarna till lokal samhällsutveckling. Hon tar upp Hallstahammar och byggandet av en ny skola i Nibble, utveckling av området Kärrgruvan i Norberg, fokus på psykisk hälsa i Fagersta samt hur civilsamhället kan vara ett verktyg för utveckling och social hållbarhet på Pettersberg i Västerås. Vidare berättar hon om ytterligare en insats i Kraftsamlingen och ett arbete om att etablera familjecentraler i de fyra kommuner i länet som saknar det. Hon redogör för processen och hur Region Västmanland och kommuner i länet samverkat.Årlig rapport anslag 1:1, se underlag RUF250048-1 under Anmälningar för kännedom
Ann-Margreth Hammar presenterar rapporten ”Redovisning av anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder”. Rapporten redogör för hur regionala projektmedel och företagsstöd använts och fördelats under 2024. Hon inleder med att presentera siffror för hur mycket medel som har betalats ut, hur många projekt som avslutats samt hur många nya projekt som beviljats medel. Hon informerar särskilt om de projekt som regionala utvecklingsnämnden har fattat beslut om under 2024. Vidare redogör hon för hur projektmedel har fördelats på olika aktörer och nämner att Region Västmanland är den projektägare som mottagit mest medel. Detta till egna projekt inom främst Smarta sätt, Real Öms och Regionala strukturer för validering. Hon presenterar siffror för hur projektmedel som investerats i projekt bidrar till mål i den regionala utvecklingsstrategin och visar fördelning för respektive delmål.Ann-Margreth Hammar går igenom hur många och hur mycket företagsstöd som har betalats ut, samt fördelning på respektive kommun och företag ledda av kvinnor respektive män. Hon tar upp att det finns olika företagsstöd för olika ändamål och presenterar fördelningen. Avslutningsvis informerar hon om utbetalning av stöd till kommersiell service från anslag 1:1 och tar upp driftsstöd till lanthandlare och hemsändningsbidrag.
Länkar till information om projektfinansiering Region Västmanland samt Tillväxtverkets Projketbanken kommer att skickas till nämnden tillsammans med protokollet.
Nämnden diskuterar bland annat uppföljning och utvärdering av beviljade projektmedel och projekt.
Create
Madéleine Pilstrand presenterar bolaget Create. Hon informerar bland annat om Creates uppdrag, vad de erbjuder samt att de har ett nära samarbete med bolaget Almi. Hon går igenom går igenom inkubationsprocessen samt de olika faserna de arbetar i. Hon presenterar olika samarbetsaktörer samt redogör för varför och på vilket sätt samarbeten är viktiga.Nämnden tar upp det oroliga omvärldsläget och hur det påverkar Creates uppdrag.
Madéleine Pilstrand avslutar med att ta upp omstruktureringen av bolaget och det beslut som nämnden har att behandla. Nämnden har möjlighet att ställa frågor med anledning av ärendet.
SVESAM - Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (LI 2024:06)
Christer Alzén informerar om statusen på utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling – Svesam där utredaren har i uppdrag att titta på den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken. Han går igenom utredningens tre faser samt tar upp vilket fokus utredaren kommer att ha vid respektive fas. Han berättar att det i dagsläget arbetas med att ta fram en skrivning från alla regionerna samt redogör för innehållet i skrivelsen. Han tar upp hur förvaltningen är involverad i skrivelsen samt nämner att politiken har varit inbjudna att lämna inspel. Skrivelsen kommer att hanteras av presidiet.Christer Alzén och Jenny Landernäs informerar att företaget Northvolt försatts i konkurs. De berättar om det förberedande arbete som Region Västmanland tillsammans med andra aktörer har gjort samt om det arbete som nu bedrivs.
Christer Alzén berättar att han deltagit vid en rådsberedning och informerat om vad Regionala utvecklingsförvaltningen arbetar med kopplat till den oroliga utvecklingen i omvärlden. Han redogör för den omvärldsbevakning förvaltningen gör och vad som identifieras. Han tar särskilt upp bevakning gällande införande av tullar och handelshinder och vad det kan få för konsekvenser för näringslivet i Västmanland.
Aktuellt inom infrastrukturområdet
Erik Johansson inleder med att informera om infrastrukturplanering 2026-2037. Han tar upp att regeringen ännu inte överlämnat något direktiv till Trafikverket vilket påverkar förberedelser för kommunernas remissperiod samt beslut om fastställande av länstransportplan 2026-2037.Jenny Landernäs (M) informerar att strategisk regional beredning beslutat om tillsättande av en ny tillfällig politisk samverkansgrupp för områdena kollektivtrafik och infrastruktur.
Erik Johansson fortsätter och presenterar årsuppföljning länstransportplan 2024. Han går igenom tilldelad ram och utfall samt tar upp att Region Västmanland haft ett lägre utfall än tilldelad ram under ett par år samt orsaken till det. Han nämner att utfallet för 2024 dock är i linje med det som var planerat. Han redogör för åtgärder som genomförts och pågått under år 2024 samt tar upp exempel på åtgärder som är planerade 2025–2026. Siv Living informerar om det påverkansarbete som bedrivs med anledning av utbyggnaden av Mälarbanan. Bland annat lyfts dialog med Trafikverket om genomförandet och vikten av regionaltågens framkomlighet. Jenny Landernäs tar upp ett gott samarbete med andra kommuner och regioner längs stråket, där ibland Västerås stad, samt att ett möte med Trafikverket är inplanerat. Vidare informeras om påverkansarbete gällande Bergslagspendeln och UVEN. Siv Living informerar om inbjudan till Oslo-Stockholm Forum 2025 som äger rum den 28 april i år i Västerås. Ledamöter och ersättare har tillsänts inbjudan och är välkomna att anmäla sig.
Nämnden diskuterar fritidspolitikers förutsättningar att delta under träffen.
-
Nämndens delegationsordning föreslås kompletteras med ny punkt 5. Omprövning och avvisningsbeslut i samband med överklagan enligt förvaltningslagen. Förändringen syftar till att ge nämndens förvaltning liknande beslutsmöjligheter som regionstyrelsens förvaltningar mot bakgrund av att mängden utlämningsärenden ökat i regionen.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Region Östergötland har överlämnat remiss av reviderad Utvecklingsstrategi för Östergötland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
801kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
Länsstyrelsen i Västmanlands län har överlämnat remiss av Energi- och klimatstrategi för Västmanlands län 2025-2029 för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
608kb Ladda ner dokument
-
15mb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Lena Karlström presenterar förslag till Kulturdrömmar som är ett ekonomiskt stöd till unga. Stödet ska ge unga möjlighet att skapa kultur och utvecklas inom olika kulturområden samt påverka det regionala kulturlivet. Hon visar information om hur och var unga kan lämna in en ansökan samt går igenom ansökningsförfarandet.
Nämnden diskuterar bland annat finansiering och marknadsföring av stödet, redovisning av tilldelat ekonomiskt stöd samt efterfrågar en återkoppling om det ekonomiska stödet i slutet på 2025.
Lena Karlström informerar att Västmanlands län museum är nominerad till Årets museum 2025. Hon presenterar motiveringen och berättar att vinnaren tillkännages i samband med museernas vårmöte som äger rum den 8–10 april.
Bilagor
-
Varje folkhögskola ska varje år skicka in en årsredovisning till Folkbildningsrådet innehållande verksamhetsberättelse som skolans styrelse ska ta beslut om.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Reglering av priserna på Tärna folkhögskolas internatboende bör regleras varje år till följd av generella kostnadsökningar. Skolledningen har utgått från medelvärdet på konsumentprisindex (KPI) 2024.
Prissättningen gäller från och med 1 juli 2025.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Genom att skapa god och hållbar tillgänglighet till arbete, studier, aktiviteter och service för invånare, besökare och näringsliv kan visionen i den regionala utvecklingsstrategin om ett livskraftigt Västmanland möjliggöras.
Regional systemanalys för Västmanland tydliggör en regional riktning för utveckling av länet med avseende på hållbar tillgänglighet. Genom att peka ut strategiska inriktningar fungerar systemanalysen vägledande vid prioriteringar i kommande planeringsskeden. Det gäller både länstransportplan och trafikförsörjningsprogram, likväl som utvecklingsprocesser och satsningar inom andra områden som har bäring på tillgängligheten i länet. Vilket innebär såväl inom Region Västmanland som hos länets kommuner och andra aktörer. För att uppnå goda resultat är samverkan mellan aktörer en grundförutsättning.
Systemanalysen tydliggör också prioriteringarna kring vilken nationell infrastruktur som är mest angelägen att utveckla för Västmanlands län samt prioriterade policyfrågor vi vill se en förändring kring för att förbättra länets förutsättningar. Genom gemensam prioritering ökar kraften i länets påverkansarbete.
Siv Living informerar om processen för framtagandet av Regional systemanalys för Västmanland. Hon redogör för förändringar från remissversionen till aktuellt dokument och tar bland annat upp ett minskat omfång med nedkortade texter, ökat fokus på Mälarbanan och Oslo-Stockholm samt tillägg om ny policyfråga gällande cykelinvesteringar och en skrivning om UVEN. Systemanalysen ska tydliggöra arbetet för en ökad tillgänglighet i Västmanland och hon presenterar exempel på fyra strategiska inriktningar för att uppnå en ökad hållbar tillgänglighet. Avslutningsvis tar hon upp påverkansarbete och nämner Mälarbanan, Bergslagspendeln, Nobelbanan och Hjulstabron.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Karolina Myllergård, Marino Wallsten, Malin Kauranen, Angelica Stigenberg, Robert Lennes och Ann-Sofie Hesselbäck, alla (S), föreslår i en motion inkommen 2024-10-28 att Region Västmanland instiftar ett kulturpris för barn och unga i Västmanland enligt beskrivning i motionen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Sörmland och Västmanland har alla förutsättningar att genom entreprenörskap och utveckling av nya innovativa bolag skapa hållbar förändring, lokalt, regionalt och globalt. Med anledning av det har Eskilstuna Kommun, Region Sörmland, Region Västmanland, Västerås stad och Mälardalens universitet genom MDU Holding AB beslutat sig för att vara aktiva i denna utveckling genom formandet, styrning och finansiering av ett sammanhållet och starkt innovationsstödsystem i Västmanland och Sörmland.
Förslag har arbetats fram gällande nästa generation av inkubatorn Create. Målet är ett attraktivt erbjudande till startups och scaleups med unika kunskapsförsprång. Förutsättningar har också varit ett tydligt, sammanhållet och kraftfullt innovationsstöd där kvalificerad affärsutveckling erbjuds men där också regionernas unika förutsättningar är en del av erbjudandet.
Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
34kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Inga övriga frågor framställs.