Möte 2025-02-07
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
2
Föregående protokoll
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
677kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
Västmanlands regionala utvecklingsstrategi ”Tillsammans för ett livskraftigt Västmanland” syftar till att möta länets utmaningar och möjligheter fram till 2030, med en utblick mot 2050. Strategin bygger på tre målområden: ett välmående, tillgängligt och nyskapande Västmanland och betonar samverkan mellan länets aktörer. Med utgångspunkt i Agenda 2030, Nationell strategi för hållbar regional utveckling och länets specifika förutsättningar, strävar strategin efter stärkt konkurrenskraft och hållbarhet genom insatser inom hälsa, infrastruktur, innovation och inkludering. Den är resultatet av bred samverkan mellan kommuner, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.
Förslag till uppdatering av regional utvecklingsstrategi, RUS, presenteras. David Lundgren deltar.
I den regionala utvecklingsstrategin lyfts handslag som innebär att varje kommun identifierar prioriterade aktiviteter att arbeta med tillsammans med Region Västmanland.
Gemensam diskussionspunkt:
- Vilka aktiviteter ser du som tänkbara handslag?
Bilagor
-
Vid strategisk regional berednings sammanträde 2024-10-11 fick den politiska samverkansgruppen Nära vård i uppdrag att arbeta fram konkreta förslag till
hur kommunerna på lämpligt sätt kan möta upp det pågående arbetet med Nära vård i
länet.Återrapport av uppdraget. Ordförande Lina Eriksson (L) och vice ordförande Anna Eriksson (S) samverkansgrupp Nära vård deltar.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Fortsatt dialog från sammanträdet 2024-12-13.
- Gemensamma diskussionspunkter:
- Vad tar du med hem till din egen organisation utifrån det som du tagit del av?
- Vad ser du saknas idag i Västmanland?
- Vad kan vi göra länsgemensamt?
-
Information om förutsättningar utifrån direktiv för framtagande av länsplan för regional transportinfrastruktur, inklusive ekonomisk ram. Erik Johansson deltar.
-
Strategisk regional beredning har möjlighet att tillsätta fasta eller tillfälliga politiska samverkansgrupper kring olika verksamhetsområden/frågeställningar. Med anledning av flera aktuella frågor inom områdena kollektivtrafik och infrastruktur föreslås att en ny tillfällig politisk samverkansgrupp för dessa frågor bildas med start våren 2025.
Beskrivning av nuvarande modell för kollektivtrafikuppdraget samt dialog. Arne Andersson deltar.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog.
-
- VK-konferens. Förslag 9-10 oktober 2025.
-
Vid nästa sammanträde planeras följande frågor:
- Kollektivtrafik
- Infrastruktur - Regional systemanalys Västmanland och Länstransportplan
- Arbetsmarknadsfrågor
- Oslo-Stockholm 2.55 - uppdatering om status
-
§ 1
Fastställande av föredragningslista
-
§ 2
Föregående protokoll
-
§ 3
Justering
-
§ 4
Nästa sammanträde
-
Malin Gabrielsson (KD), ordförande samverkansgrupp Hälsa, informerar att det skapats en arbetsgrupp för satsningen på ökad fysisk aktivitet för unga i grundskolan. Åtta av länets kommuner är representerade i arbetsgruppen.
Bilagor
-
677kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Västmanlands regionala utvecklingsstrategi ”Tillsammans för ett livskraftigt Västmanland” syftar till att möta länets utmaningar och möjligheter fram till 2030, med en utblick mot 2050. Strategin bygger på tre målområden: ett välmående, tillgängligt och nyskapande Västmanland och betonar samverkan mellan länets aktörer. Med utgångspunkt i Agenda 2030, Nationell strategi för hållbar regional utveckling och länets specifika förutsättningar, strävar strategin efter stärkt konkurrenskraft och hållbarhet genom insatser inom hälsa, infrastruktur, innovation och inkludering. Den är resultatet av bred samverkan mellan kommuner, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.
David Lundgren inleder med att kort informera om processen för uppdatering av den regional utvecklingsstrategin (RUS). Han berättar att det varit ett stort engagemang samt en positiv respons gällande till exempel dokumentets struktur, strategiska insatsområden och handslag. Han går igenom hur handslag lyfts och beskrivits vid dialogtillfällen samt presenterar konkreta förslag som nämnts i remissvaren. Bland annat nämns betydelsen av att utgå ifrån lokala och kommunala behov där Region Västmanland kan bidra och satsningar kan göras tillsammans.
Beredningen nämner bland annat att det har varit en konstruktiv revideringsprocess, det gemensamma arbetet som behöver göras framåt samt tar upp en förväntan om konkreta effekter av kommande arbete.
Bilagor
-
Lina Eriksson (L), ordförande samverkansgrupp Nära vård, inleder med att ta upp den gemensamma målbilden för Nära vård och hur arbetet bedrivs i enlighet med fyra vägledande principer. Hon redogör för strategisk regional berednings uppdrag till samverkansgrupp Nära vård om framtagande av konkreta förslag om hur kommunerna på lämpligt sätt kan möta upp det pågående arbetet med Nära vård i länet, samt informerar om hur samverkansgruppen arbetat med uppdraget. Hon berättar om en strategidag med workshops som arrangerats. Under strategidagen deltog ledamöter och ersättare i samverkansgrupp Nära vård, socialchefer i länets kommuner (Chefsforum) och områdeschefer från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Vidare presenteras förslag på aktiviteter som diskuterades vid dagen och som har legat till grund för ett förslag om hur det fortsatta gemensamma arbetet kan se ut. Förslaget innehåller arbete med länspilotprojekt för barn och unga, införande av Seniorhälsovårdsprogram vid länets vårdcentraler, sammanhållen planering 1177, förstärkt vård utanför sjukhus för sköra äldre samt gemensam primärvårdsplan. Samverkansgruppen kommer att följa upp arbetet.
Vid samverkansgruppens strategidag lyftes även vad som pågår såväl lokalt som i samverkan i kommunerna. En sammanställning av aktiviteter presenteras. Lars Almroth informerar att det kommer tas fram en dashboard som kommer vara ett verktyg för uppföljning av hur arbetet fortlöper i respektive kommun.
Beredningen tar bland annat upp kostnadsfördelning med beaktande av möjliga förändringar i huvudmannaskapet för sjukvården, behov av uppföljning av omställningsarbetet och Kronobarnsmodellen kopplat till nära vård. Vidare lyfts en utbildning för förtroendevalda som Sveriges Kommuner och Regioner arrangerar om omställning till nära vård.
Beredningen efterfrågar en presentation av dashboarden vid något av beredningens kommande sammanträden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Ordförande Mikael Andersson Elfgren (M) inleder med en tillbakablick till förgående möte och temapass om trygghet. Han redogör kort för händelser i närtid och efterfrågar en diskussion om vad länet gemensamt kan göra gällande trygghetsskapande insatser. Han tar bland annat upp förslag om inrättande av ett trygghetsskapande råd.
Beredningen tar upp brottsförebyggande arbete enligt samverkansstruktur Bob som är ett samarbete för att skydda barn och unga från organiserad brottslighet och nämner länsstyrelsens regionala ansvar för arbetet. Beredningen tar upp ett förslag om att Region Västmanland och länets kommuner bör göra ett gemensamt påtryckningsarbete för att få länsstyrelsen att agera gällande myndighetens samordningsansvar. Vidare diskuteras bland annat att trygghetsskapande arbete bör bygga på de strukturer som redan finns, erfarenhetsutbyte avseende områden som ligger utanför länsstyrelsens ansvar och en önskan om att kommunerna delar med sig av goda exempel.
Utöver samverkansstruktur Bob diskuterar beredningen bland annat samverkan med polis samt behov av och efterfrågan på lokalområdespoliser; ökat behov av digital närvaro och nätpatrullering; psykisk ohälsa och trygghetsarbete för unga; ny socialtjänstlag och ska-krav om förebyggande arbete, samt våldsbrott i hemmet.
-
Siv Living och Erik Johansson informerar om framtagandet av ny nationell plan och länstransportplan för transportinfrastrukturen 2026-2037. De tar upp att riksdagen beslutat om infrastrukturpropositionen och att ett regeringsdirektiv förväntas överlämnas till Trafikverket och regionerna i februari. De nämner kommande remissarbete med länstransportplan 2026-2037 och presenterar en tidplan. De tar upp pågående arbete med den Regionala systemanalysen för Västmanland. Remissperioden börjar närma sig slutet och beslut om Regionala Systemanalysen planeras vid regionfullmäktige i april i år.
De beskriver det påverkansarbete som bedrivs och ger en nulägesrapport om utbyggnaden av Mälarbanan och tar bland annat upp skrivelse (RUF240323-1.1) som överlämnats till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet av kommuner och regioner längs stråket samt nämner efterfrågan på dialog med Trafikverket. Vidare tar de upp bolaget Oslo-Sthlm 2.55:s intresse för Mälarbanans utveckling med anledning av den nya tidplanen.
Avslutningsvis nämns Oslo-Sthlm Forum 2025 som äger rum den 28 april i Västerås. Försvars- och finansieringsfrågan kommer att vara i fokus. Inbjudan och program kommer att tillsändas beredningen.
Beredningen är positiv till den skrivelse som tillsänts till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
-
Arne Andersson inleder med att informera om resultatet från Kollektivtrafikbarometerns mätning för 2024. Han tar bland annat upp siffror som visar att Västmanland har Sveriges högsta nöjd-kund-index (NKI) samt redogör för ett positivt resultat avseende varumärkesunderskott. Han presenterar även resultatet från biljettprisundersökning 2024 och visar biljettpriser i Västmanland jämfört med andra län.
Vidare går han igenom Kollektivtrafikförvaltningens uppdrag och nämner planering, samordning samt utförande och säkerställande av trafiksäker trafik. Han tar upp beslutsfördelningen och finansiering för produkter och taxor för den allmänna kollektivtrafiken: regionaltrafik respektive inomkommunal trafik samt för den särskilda kollektivtrafiken. Han informerar att den allmänna kollektivtrafiken i Västmanland till viss del är skatteväxlad och redogör bland annat vad det innebär och ger exempel på vad som ingår och vad som inte ingår i skatteväxlingen. Han nämner även beräkning av trafikrambudget och tar upp att kommunerna enbart betalar för trafikkostnader och att driftskostnader ingår i det. Han redogör även för antal medarbetare på Kollektivtrafikförvaltningen och hur arbetsfördelningen ser ut.
Beredningen diskuterar bland annat skattebefrielsen för biogas och kommunernas möjlighet att få tillbaka skatt retroaktivt, samt arbetet med en ny bussdepå.
Arne Andersson fortsätter med att lämna en lägesrapport avseende arbetet med strategisk regional berednings två uppdrag till regionala ledningsgruppen: att ta fram en nulägesanalys gällande länets kollektivtrafik samt att påbörja revideringsarbetet av överenskommelsen om kollektivtrafik i Västmanland. Han informerar att uppdragen är påbörjade och berättar om processerna framåt och presenterar arbetsgrupperna för respektive uppdrag.
Maria Linder informerar kort om bestämmelser kring det gemensamma ansvaret för den regionala kollektivtrafiken för regionen och länets kommuner.
Jenny Landernäs (M) och Maria Linder informerar om förslag till ny samverkansgrupp för områdena kollektivtrafik och infrastruktur och tar upp bakgrund, behov och syfte.
Beredningens ledamöter är positiva till förslag om tillsättande av en tillfällig politisk samverkansgrupp. Beredningen uttrycker önskemål om att ledamöter som utses till samverkansgruppen ska inneha beslutsmandat i hemkommunen.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog. Inga frågor lyfts.
-
Beredningen diskuterar möjlighet till VK-konferens 9-10 oktober 2025 . Bland annat föreslås att programmet ska innehålla utvärdering och inspel till kommande mandatperiod.
Presidiet får i uppdrag att i första hand planera en tvådagarskonferens.
-
Vid nästa sammanträde planeras följande frågor:
- Kollektivtrafik
- Infrastruktur - Regional systemanalys Västmanland och Länstransportplan
- Arbetsmarknadsfrågor
- Oslo-Stockholm 2.55 - uppdatering om status