Möte 2024-12-13
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
2
Föregående protokoll
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
471kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
493kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Temapass om trygghet.
- Nulägesbeskrivning om kriminaliteten i Västmanland. Anders Östlund, kriminolog vid polisregion Mitt, medverkar.
- 40 steg för ett tryggare samhälle, slutrapport från Sveriges Kommuner och Regioners programberedning för trygghet. Amanda Lindblad (S) kommunalråd Sala kommun och Roger Haddad (L) oppositionsråd Västerås stad informerar.
- Gemensamma diskussionspunkter:
- Vad tar du med hem till din egen organisation utifrån det som du tagit del av?
- Vad ser du saknas idag i Västmanland?
- Vad kan vi göra länsgemensamt?
Bilagor
-
628kb Ladda ner dokument
-
Vid strategisk regional berednings sammanträde 2024-10-11 presenterades ett förslag på ny samverkansplattform STARK. Återkoppling från regionala ledningsgruppen samt gemensam diskussion.
Bilagor
-
Regionala ledningsgruppen fick vid strategisk regional berednings sammanträde 2024-04-19 i uppgift att återkomma med förslag på eventuella samarbeten inom området välfärdsbrottslighet. Återkoppling från regionala ledningsgruppen.
-
Uppföljning och reflektion strategisk regional beredning (SRB) 2024. Synpunkter och inspel från beredningens ledamöter.
-
Förslag till årsplanering för strategisk regional beredning (SRB) 2025 presenteras. Gemensam diskussion.
Bilagor
-
909kb Ladda ner dokument
-
-
Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog.
-
12
Övriga frågor
-
Vid nästa sammanträde planeras följande frågor:
- Enligt årshjul 2025
-
Temapass om trygghet.
- Nulägesbeskrivning om kriminaliteten i Västmanland.
Anders Östlund inleder med att presentera sig och ger en introducerande nulägesbeskrivning om brottsligheten i Västmanland. Han tar upp statistik för våldsbrott i hemmet respektive utomhus, vilken bild media presenterar och bidrar till gällande brottslighet samt att fokuseringen på skjutningar i landet gör att andra brott överskuggas. Han fortsätter att informera om kommuners ansvar för kartläggning av brottslighet inom kommunen och skyldigheten att ta fram en lägesbild och eventuellt behov av åtgärdsplan. Vidare går han igenom statistik om bland annat brottsutvecklingen och antal anmälda brott i Sverige. Han tar upp anmälda brott i polisområden i region Mitt och gör en jämförelse mellan Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län samt mellan kommunerna i Västmanland. Han berättar vad som utmärker Västmanland och tar upp Brottsförebyggande rådets rapport ”På egna meriter? Den anmälda brottsligheten i Södermanlands och Västmanlands län”. Han presenterar arbetet med identifiering av högriskindivider för grovt eller dödligt partnervåld via riskfaktorer och tar upp riskfaktorer. Han nämner att det är multipla riskfaktorer som indikerar farlighet samt berättar om olika typer av högriskafaktorer. Avslutningsvis berör han framtidens brottslighet och nämner att det fortsatt kommer att handla om samma brottslighet som det gör i dag.
Beredningen diskuterar bland annat problematiken med och resultatet av att många inte vågar anmäla brott, förflyttningen av brott från storstäder till mindre kommuner, unga män som uppvisar ett starkt kontrollbehov samt efterfrågar vad som behöver göras för att minska brottsligheten.
- 40 steg för ett tryggare samhälle, slutrapport från Sveriges Kommuner och Regioners programberedning för trygghet.
Amanda Lindblad (S) och Roger Haddad (L) informerar om SKR:s programberedning för trygghet där Amanda Lindblad och Roger Haddad representerat respektive parti. I rapporten 40 steg för ett tryggare samhälle redovisar programberedningen sina förslag till ståndpunkter och behov av åtgärder. Amanda Lindblad och Roger Haddad redogör för mötestillfällen och tar upp att programberedningen bland annat har haft dialoger med kommuner. Fokus har varit på fyra teman: brottsförebyggande och trygghetsskapande, välfärdsbrottslighet, socialtjänstens förebyggande arbete samt trygghet i den fysiska planeringen. De informerar om förslagspunkter och berättar om åtgärder som SKR, medlemmarna (kommuner och regioner) samt staten föreslås vidta. De nämner även att vissa frågor har behövt prioriteras bort på grund av tidsbrist i arbetet.
Beredningen diskuterar bland annat förskrivningsrätt av läkemedel och att det behövs en översyn av regelverket, civilsamhällets och föreningslivets trygghetsskapande roll, granskning av HVB-hem och önskemål om en översyn av förevarande system, behovet av att reducera antalet placeringar för att minska lidande och kostnader. Avslutningsvis diskuteras den fortsatta hanteringen av programberedningens rapport.
- Gemensamma diskussionspunkter
Punkten utgår på grund av tidsbrist och planeras hanteras vid kommande sammanträden.
Bilagor
-
628kb Ladda ner dokument