Hoppa över navigering

Möte 2025-06-13

Strategisk regional beredning
09:00 - 11:45 Sammanträdesrum Silvergruvan, Regionhuset Västerås
  •   1

    Fastställande av föredragningslista

  •   2

    Föregående protokoll

  •   3

    Justering

  •   4

    Nästa sammanträde

  •   5

    Anmälningar för kännedom

    • Läget i länet med fokus på arbetsmarknad samt information om Unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) - Magnus Forslund och Cathrine Hultman, analytiker samt Marie Tollefsen Markström, verksamhetschef Folkhälsa, deltar
    • Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) rapport Aktivitetskrav och utvecklad arbetsmarknadspolitik - Oscar Svensson, utredare SKR, deltar
    • Dialog kring frågeställningar

    Inför mötet ombeds ledamöter att fundera över två frågeställningar. 
    Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill ta fram en ännu tydligare "att göra"-lista för arbetsmarknadspolitiken - riktat till regeringen respektive Arbetsförmedlingen. Fundera utifrån ert kommunala respektive regionala perspektiv:

    1. Vad fungerar väl idag/behöver fortsätta? 
    2. Vad fungerar inte idag/behöver utvecklas?

    Var gärna så konkreta som möjligt och skicka gärna till mötessekretrare Elin Hellström elin.hellstrom@regionvastmanland.se i punktform, antingen inför eller efter mötet.

     

    Bilagor

  • Lars Eriksson, bredbandssamordnare Region Västmanland, ger en nulägesbeskrivning kring bredbandsfrågan.

    Diskussionsfrågor att fundera över inför mötet. 

    • Vad kan Region Västmanland göra?
    • Vad kan kommunerna göra?
  • Nuläget gällande samverkansplattformen STARK. 

    Mälardalens Universitet har skickat ut avtalsförslag till samtliga intressenter. Avtalet är tänkt gälla från den 1 oktober 2025, enligt tidigare presenterat upplägg. Val till det strategiska programrådet bör ske innan dess. Västmanland ska utse två ordinarie ledamöter och en ersättare.

  • Samverkansgrupp Hälsa beslutade vid sammanträde 2025-05-08 "Samverkansgrupp hälsa föreslår SRB ställa sig bakom en rekommendation om deltagande i en förstudie och pilot kopplat till eventuellt samarbete med RF-SISU och införande av GoFaR och Pep Region i Västmanland."

    Marie Tollefsen Markström deltar och presenterar samverkansgruppens projektförslag och hur vi kan ta arbetet vidare.

    Bilagor

  • Strategisk regional berednings internat 2025-08-28--2025-08-29. Internatet äger rum på Kungsörstorp. Ett utkast på agenda presenteras. 

    Ett anmälningsformulär om deltagande har skickats ut. Ledamöter ombeds att besvara formuläret. 

  • Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog.

  •   12

    Övriga frågor

  •   13

    Kommande möte

  • § 24

    Fastställande av föredragningslista

  • § 25

    Föregående protokoll

  • § 26

    Justering

  • § 27

    Nästa sammanträde

  • § 28

    Anmälningar för kännedom

  • Lars Eriksson informerar om bredbandsläget i Västmanlands län. Han berättar om bredbandsmålet för 2025 som handlar om att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025. Det övergripande målet är uppdelat på tre mål och han redogör för hur det ser ut i Västmanland. Han tar upp att Västmanland når två av tre mål och visar siffror för andel hushåll med tillgång till olika bredbandshastigheter i absolut närhet år 2024. Han presenterar siffror för 1 Gbit-målet och redogör för statistik och skillnader i länet samt jämfört med andra regioner. Han berättar att utvecklingen i Västmanland följer riket i stort men att det fortfarande finns skillnader mellan kommunerna och särskilt mellan stad och landsbygd.  

    Vidare informeras om Post- och telestyrelsens (PTS) bredbandsstöd. Han beskriver hur intresset för stödet har minskat och att en stor del av de beviljade medlen har återlämnats eller är på väg att återlämnas. Avslutningsvis lyfter han vad som kan krävas framöver för att främja en fortsatt utbyggnad av fibernätet.

    Inför mötet har två diskussionsfrågor skickats ut till strategisk regional beredning.  Beredningen diskuterar och bland annat lyfts följande.

    - Region Västmanland skulle kunna ge stöd till de aktörer som ansöker.
    - Statistiken avspeglar ej hur det faktiskt ser ut på landsbygden. Påbörjade arbeten som inte är slutförda samt missnöjda invånare nämns. 
    - Stöttande av fiberföreningar, anslutningsgrad och kostnader för full täckning samt alternativa tekniska lösningar tas upp.

  • Marie Tollefsen Markström inleder med att informera om bakgrunden till samverkansgrupp Hälsa. Hon tar bland annat upp arbete för att bidra till måluppfyllelse av regional utvecklingsstrategin om en ökad andel som anger att deras hälsa är bra eller mycket bra. Hon berättar att samverkansgruppen varit enig om att gör en länsövergripande insats kring fysisk aktivitet kopplat till barn och ungdomar samt att arbetet ska nå de som i dag saknar aktivitet på fritiden. Samverkansgruppen har tittat på två insatser; GoFar samt Generation Pep Kommun/Region. Hon går igenom de olika insatserna och berättar bland annat om bakgrund, arbete med respektive insats, framgångsfaktorer, förväntningar på aktörer samt tar upp finansieringsfrågor. Vidare tar hon upp möjliga förutsättningar för samarbete och projekt i länet och nämner att lokala förutsättningar behöver utredas. Hon avslutar med att redogöra för förslag till fortsatt arbete och redogör för förslag till förstudie samt pilot. Hon går bland annat igenom tidsaspekt, möjlighet till finansiering samt vad som behövs för genomförandet.
    Malin Gabrielsson (KD), ordförande samverkansgrupp Hälsa, informerar kort om samverkansgruppens inställning till arbetet samt tar upp behovet av ökad fysisk aktivitet.

  • Christer Alzén redogör kort för nuläget gällande samverkansplattformen STARK. Han tar bland annat upp att avtalsförslag har skickats ut till intressenter samt att det kommer bildas ett strategisk programråd där två ledamöter, en från regionen och en från kommunerna, ska utses samt en ersättare.

    Ordförande Mikael Andersson Elfgren (M) informerar att presidiet föreslås bereda frågan hantering av val till strategiska programrådet och lägga fram ett förslag till kommande sammanträde.

    Staffan Jansson (S) Västerås deltar inte i behandlingen av ärendet.

  • Staffan Jansson (S) anmäler en övrig fråga gällande skrivelse från revisionen i Region Västmanland samt för revisionen i Västerås stad till VK. Revisorerna ansöker om bidrag om cirka 300 000–500 000 kronor för att kunna genomföra en revision om hur arbetet med omställning till god och nära vård samt beviljande av statsbidrag har slagit ut i alla Västmanlands kommuner.  
    Frågan föreslås överlämnas till strategisk regional beredning.

    Ordförande Mikael Andersson Elfgren (M) meddelar att frågan hanteras i presidiet.

  • Maria Linder presenterar förslag till upplägg och agenda vid strategisk regional berednings internat den 28-29 augusti i år.
    Förslag på önskade externa gäster efterfrågas. Bland annat lyfts HR-frågor kopplat till arbetsgivardelegation, Nära vård och uppföljning, hur arbetas det med demensstrategin, nya socialtjänstlagen samt utmaningar med demografiska skiften.

    Vidare föreslås att samverkan Mälardalens universitet och samverkansplattformen STARK ska vara en återkommande återrapporteringspunkt.  

  • Läget i länet för unga vuxna
    Magnus Forslund inleder med att presentera siffror om gruppen unga vuxna i åldern 16–24 år i Västmanland. Han visar siffror om befolkningsutveckling och tar upp små födelsekullar och ett negativt flyttnetto. Vidare presenterar han bland annat hur ungdomar söker till gymnasiet, hur intagningen ser ut avseende högskoleförberedande respektive yrkesförberedande program samt vad ungdomar arbetar med. Han går igenom arbetsmarknadsstatus och redogör för siffror om antal sysselsatta, studerande, arbetslösa, sjuka samt övriga, fördelat på kvinnor och män respektive inrikes- och utrikesfödda. Han redogör för antal personer i kommunens aktivitetsansvar och nämner stora lokala skillnader. 
    Han berättar om UVAS - gruppen unga som varken arbetar eller studerar och nämner att andelen har minskat de senaste 15 åren. Cathrine Hultman fortsätter och presenterar könsfördelning för UVAS per åldersgrupp. Hon berättar att andel män och kvinnor i UVAS skiljer sig mellan kommunerna i länet och tar även upp skillnader i utbildningsnivå.  

    UVAS - gruppen unga som varken arbetar eller studerar
    Marie Tollefsen Markström berättar kort om UVAS-gruppen. Även om andelen minskat är det en bred grupp med varierande förutsättningar och som är förenad med stora kostnader. Hon går igenom olika grupper inom UVAS och visar antal.
    Vidare informerar hon om kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar (KAA). Hon redogör för siffror i länet och tar upp att samtliga kommuner i Västmanland ligger över rikssnittet samt att det finns ett utvecklingsbehov i Västmanland. Hon berättar att Skolverket och Skolinspektionen konstaterat att arbetet med kommunernas aktivitetsansvar ofta är bristfälligt och att det finns ett behov av att fortsatt utveckla arbetet med kommunernas aktivitetsansvar för att motverka utvecklingen av gruppen UVAS. Hon informerar om kommande initiativ och tar upp att myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fått i uppdrag att arbeta med denna fråga samt ett uppdrag om att fördela statsbidrag till kommuner och regioner kopplat till UVAS. För att få till en ökad regional och kommunal samverkan kommer Region Västmanland att gå in med en ansökan om aktuellt statsbidrag. Under hösten 2025 kommer en handlingsplan tas fram. Hon tar även upp en ett initiativ från Region Uppsala om en ESF-ansökan avseende ett gemensamt och strukturerat lärande kring UVAS.
    Avslutningsvis informeras att om Regionala utvecklingsförvaltningens samordningsarbete med familjecentraler. Etableringsarbetet i samtliga av länets fyra kommuner som saknat familjecentral är nu i gång.  

    Beredningen diskuterar bland annat utveckling av skolhälsovård och stöd till elever i skolan, samt nya arbetssätt kring familjecentraler. Även Arbetsförmedlingens tidigare närvaro ute i verksamheter lyfts.
     

    Arbetsmarknadspolitiken framåt
    Oscar Svensson deltar och lyfter arbetsmarknadspolitiken framåt. Han inleder med att ge en tillbakablick och berätta om vad som har gjorts och vad Sveriges Kommuner (SKR) och Regioner drivit de senaste åren. SKR vill nu göra ett omtag och genom dialoger med medlemmarna ta fram en ”att göra-lista” för arbetsmarknadspolitiken. Han tar bland annat upp Arbetsförmedlingens lokala närvaro och den kommunala rollen.
    Inför mötet har beredningens ledamöter ombetts fundera över två frågor: Vad fungerar väl idag/behöver fortsätta? samt Vad fungerar inte idag/behöver utvecklas? Detta ur ett kommunalt respektive regionalt perspektiv.

    Beredningen diskuterar frågorna och bland annat lyfts följande:
    - Erbjudande om kompetenspaket vid etablering.
    Företagstillväxt kräver underlag. Det saknas i dag en aktör som företag kan vända sig till gällande kompetensbehov och etablering.
    - Avsaknad av yrkesutbildningar på mindre orter i länet. Långa färdvägar för detta.
    - Det saknas dialog med Arbetsförmedlingen. En centralisering som inte fungerar. Det går ej att få statistik eller få till möten/dialoger med högre chefer. 
    - Arbetsmarknadsutbildningar har tidigare varit ett bra verktyg för att ge jobb. Korta ledtider lyfts som positivt.
    - Samarbeten mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen saknas. Tidigare arrangerades möten som skapade förutsättningar för att få fram rätt åtgärder snabbt. 
    - Praktik- och lärlingsplatser efterfrågas. Viktigt att rusta ungdomar för arbetslivet. 
    - Vilket uppdrag har Arbetsförmedlingen i dagsläget? 
    - Arbetsförmedlingens lokala förankring efterfrågas och lyfts som viktig. Angeläget att ungdomar ges en reell bild av arbetslivet.

     

  • Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog. Inga frågor har anmälts eller lyfts vid sammanträdet.

  • Förslag till agenda för strategisk regional berednings internat presenteras under § 33. 

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.