Möte 2024-06-14
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
2
Föregående protokoll
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Minnesanteckningar från samverkansgrupperna.
-
Vad har vi sett så här långt? Framgångsfaktorer och möjliga vägar framåt.
Marie Tollefsen Markström, folkhälsochef Region Västmanland, inleder.
Mats Tyrstrup, ledare för aktionsforskningen, deltar och delar sina reflektioner.
Vad har hänt i Kärrgruvan i Norberg? Christian Foster, kommunchef i Norberg, deltar och berättar.
-
Läget i länet gällande bredbandsutbyggnaden. Lars Eriksson, bredbandskoordinator Region Västmanland, deltar.
-
På strategisk regional berednings sammanträde 2024-01-26 § 6, beslutade beredningen att ge Regionala ledningsgruppen i uppgift att återkomma med förslag på samarbete inom området civilt försvar.
Tomas Borg, försvarsdirektör och Veronica Gustafsson Lidman, båda Länsstyrelsen Västmanland, informerar om pågående arbete, vad som har genomförts i länet under våren 2024 och bedömda effekter av detta.
-
På strategisk regional berednings sammanträde 2024-04-19 § 24, beslutade beredningen att ge Regionala ledningsgruppen i uppgift att återkomma med förslag på insats för att påbörja ett gemensamt arbete kring etablerings- och investeringsfrämjande i Västmanland.
Information om pågående arbete.
-
Planering inför strategisk regional berednings internat 2024-08-29—2024-08-30. Ett förslag på upplägg presenteras.
-
Siv Living informerar om den storregionala systemanalysen.
-
Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog.
-
13
Övriga frågor
-
14
Kommande möte
-
Ulrika Spårebo (S) anmäler en punkt om Digitaliseringsutredningen under Övriga frågor.
-
§ 31
Föregående protokoll
-
§ 32
Justering
-
§ 33
Nästa sammanträde
-
Minnesanteckningar från samverkansgrupperna redovisas.
Punkt 5 i minnesanteckningarna från samverkansgrupp hälsa 2024-05-08, om vägval gällande fysisk aktivitet bland unga, uppmärksammas.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Marie Tollefsen Markström, folkhälsochef Region Västmanland, inleder. Hon tar utgångspunkt i en digital konferens om den regionala utvecklingsstrategin 2020 där ökad upplevd hälsa sågs som en prioriterad fråga. Arbete har påbörjats i fyra av länets kommuner.
Mats Tyrstrup, ledare för aktionsforskningen, delar sina reflektioner. Han tar upp lokal samhällsutveckling och det stöd som aktionsforskningen kan ge, diskuterar olika perspektiv på frågan om hälsoarbetet och framhåller vikten av samverkan och förtroende mellan kommuner, regioner, invånare och medarbetare samt kontinuitet. I samband med preliminära resultat tar han bland annat upp hur arbetet kan anpassas lokalt. Det fortsatta arbetet handlar bland annat om att effektivisera metoden, om att öka representativiteten, om dokumentation och kommunikation samt om att återknyta processerna till politiken och det politiska arbetet i kommuner och region.
Beredningen diskuterar faktorerna levnadsvillkor och levnadsvanor samt värdet av workshops med medarbetare i samband med det nya arbetssättet.
Christian Foster, kommunchef i Norberg, deltar och berättar om det lokala arbetet med regionala mål och den regionala utvecklingsstrategin, RUS, i Kärrgruvan i Norberg. En faktor är att RUS inte har så stark förankring i de kommunala målen.
Beredningen diskuterar användningen av den regionala utvecklingsstrategin som ett av flera styrande dokument.
Christian Foster tar upp att Västerås med sin dominans i storlek styr statistiken vilket gör att den blir felvisande, särskilt i de mindre kommunerna. Det arbete som Mats Tyrstrup beskrivit ger ett bättre resultat, som är mer användbart på lokal nivå. Han tar också upp nackdelar som att frågor till allmänheten kan uppfattas som otydlighet samt att det finns en risk för att få individers synpunkter får oproportionerligt genomslag.
-
Lars Eriksson, bredbandskoordinator Region Västmanland, informerar om läget i länet gällande bredbandsutbyggnaden utifrån bredbandskartläggningen från oktober 2023. Material för respektive kommun har skickats ut till kontaktpersoner i kommunerna.
Västmanland överträffar rikets resultat för flera olika mål på bredbandsområdet. Den pågående utbyggnaden av 5G-näten påverkar statistiken. Kartläggningen visar ändå att utbyggnaden fortsätter med minskande skillnader mellan kommuner respektive mellan tätort och landsbygd.
Beredningen diskuterar hur man kan nå ut till dem som det är svårt att ansluta till fibernätet, problem med aktörer som utför arbetet delvis och sedan byter ägare samt småföretags tillgång till Internet.
Lars Eriksson går över till framåtblickar och tar bland annat upp farhågan om hur mycket som kommer att byggas, delvis för att det som är kvar är dyrt eller svårt att bygga. En ny nationell ”konnektivitetsstrategi” väntas, men det är inte känt hur inriktning och mål kommer att formuleras. I EU-dokument poängteras vikten av mobila lösningar och 5G för konkurrenskraft och innovation.
-
På strategisk regional berednings sammanträde 2024-01-26 § 6 beslutade beredningen att ge Regionala ledningsgruppen i uppgift att återkomma med förslag på samarbete inom området civilt försvar.
Maria Linder inleder.
Tomas Borg, försvarsdirektör och Veronica Gustafsson Lidman, båda Länsstyrelsen i Västmanlands län, informerar om pågående arbete, vad som har genomförts i länet under våren 2024 och bedömda effekter av detta. Veronica Gustafsson Lidman inleder med en hälsning från länsrådet Ulrica Gradin. Hon går igenom utgångspunkter för samarbetet inom det civila försvaret och hur bedömning av kommunernas och regionens beredskap kan göras samt tar upp punkter ur Kraftsamling (Ds 2023:34). Hon går också igenom olika faktorer för planeringsinriktning för civil beredskap.
Tomas Borg går bland annat igenom olika exempel på aktiviteter i U-Sam, överenskommelse och syfte samt organisation, och uppehåller sig särskilt vid arbetsgruppen Civilt försvar. Regionala och kommunala planer ska tas fram och övas. Han tar till sist upp den regionala ledningsgruppens förslag på samarbete inom området civilt försvar gällande fortsatt samarbete inom U-Sams arbetsgrupper och nätverk samt uppföljning av U-Sams gemensamma arbete med civilt försvar.
Beredningen diskuterar om medel kommer att tillskjutas från centralt håll till civilsamhället, hur man drar lärdom av civilsamhällets arbete under större kriser de senaste åren, hur man arbetar med att möta den ökande mängden desinformation samt byggnader som utformats för att kunna göras om till sjukhus.
-
På strategisk regional berednings sammanträde 2024-04-19 § 24 beslutade beredningen att ge Regionala ledningsgruppen i uppgift att återkomma med förslag på insats för att påbörja ett gemensamt arbete kring etablerings- och investeringsfrämjande i Västmanland.
Pernilla Conley Pettersson informerar om pågående arbete. Ett projekt ska inledas. Medelsansökan kommer att skickas i början av hösten. Ansökan ska utformas gemensamt utifrån den förstudie som presenterades på SRB:s förra möte.
-
Planering inför strategisk regional berednings internat 2024-08-29—2024-08-30. Maria Linder presenterar förslag till upplägg för internatet.
Beredningen diskuterar redovisning av statistik och hur samverkansgruppernas redovisningar ska läggas upp för att bli relevanta för kommunerna. Exempelvis jobbar man olika i de olika kommunerna gällande Nära vård.
-
Siv Living inleder med en kort översikt över tidplan för Nationell plan. En infrastrukturproposition väntas under senare delen av hösten.
Beslut om den storregionala systemanalysen planeras till regionfullmäktige den 17 september. Vid dagens sammanträde ges kort information och mer utförlig information kommer att ges på en lunchträff som kommer att bjudas in till i augusti.
Siv Living går igenom analysen. Strukturen har ändrats med en tydligare koppling till temagruppernas arbete. Hon lyfter fram några skrivningar som är fördelaktiga för Västmanland gällande bland annat fokus på järnväg och då särskilt Mälarbanan och stråket Oslo – Stockholm, sjöfart och alternativ finansiering. Hon visar en karta över olika stråk och olika investeringsprojekt och går igenom olika prioriteringar för investeringarna. Sammanfattningsvis har Västmanlands prioriteringar hörsammats relativt väl. Hon poängterar att arbetet går vidare och hur analysen kan användas för detta.
Beredningen diskuterar bland annat vikten av åtgärder på sträckan Fagersta – Ludvika gällande Bergslagspendeln, plan för Hjulstabron samt skrivningar om järnvägssträckan Kvicksund – Västerås.
-
Möjlighet att lyfta aktuella mellankommunala frågor för dialog.
Inga frågor lyfts.
-
- Digitaliseringsutredningen: Ulrika Spårebo tar upp att ett handslag har utvecklats och riktats till kommunerna. 230 kommuner har förklarat sig intresserade av handslaget. Sveriges Kommuner och Regioner har tagit fram flera initiativ som man har fått prioritera bland.
Ulrika Spårebo poängterar att alla bör kontrollera om kommunen har fått detta eftersom det ska ha skickats till alla kommuners myndighetsbrevlådor, och göra önskade prioriteringar. Det kommer att anordnas två seminarier för ytterligare information. - Kollektivtrafik: Länsdelssamråd har hållits med samtliga kommuner utom Västerås. Från Hallstahammar framförs synpunkter angående busstrafik som komplettering till dåligt fungerande tågtrafik. Jenny Landernäs meddelar att inga neddragningar av den parallellgående busstrafiken kommer att ske förrän tågtrafiken når en acceptabel nivå igen.
- Frågan om infrastruktur och kompetensförsörjning framhålls.
- Frågan om biogas har lyfts med regeringen men inga nya besked har lämnats. Beredningen diskuterar om länet bör ställa en ny skrivelse till nationell nivå. Regionen kollar upp statusen igen och återkommer.
- Ordförande önskar avslutningsvis alla en härlig och skön sommar.
- Digitaliseringsutredningen: Ulrika Spårebo tar upp att ett handslag har utvecklats och riktats till kommunerna. 230 kommuner har förklarat sig intresserade av handslaget. Sveriges Kommuner och Regioner har tagit fram flera initiativ som man har fått prioritera bland.