Hoppa över navigering
  • § 72

    Fastställande av föredragningslista

  • Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-05-22 justerats i föreskriven ordning.

  • § 74

    Justering

  • § 75

    Nästa sammanträde

  • Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal. Underlag skickades till de fackliga organisationerna 2024-05-23. Ingen återkoppling har kommit in.

    • Jennie Agtorn informerar om en nulägesanalys utifrån nämndinitiativ om nationella riktlinjer för mödrahälsovård, förlossningsvård och vården därefter. Riktlinjerna har tre huvudbudskap: Fokusera mer på utsatta grupper, Stärk vårdkedjan samt Förbättra eftervården. Hon går igenom olika rekommendationer till mödrahälsovården om graviditet, förlossning och eftervård. Region Västmanland ligger också långt framme gällande rekommendationer angående psykisk ohälsa.
      Nämnden diskuterar bland annat tillit till och förtroende för riktlinjerna hos personalen, förbättrad diagnostisering av bristningar efter förlossningar och vården av dem, förlossningsskador som hänt för länge sedan, föräldragrupper, ökad vårdtyngd till följd av äldre och tyngre födande, hemförlossningar samt vård för kvinnor som blivit könsstympade.

    • Emelie Condén ger en redovisning om statsbidrag till en särskild satsning inom cancerområdet. Grunden är den nationella cancerstrategin. Hon går igenom överenskommelsen om jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider, standardiserade vårdförlopp och en särskild satsning 2024 om insatser för att förbättra tillgänglighet inom bilddiagnostik och patologi samt insatser för att förbättra rehabilitering och palliativ vård. Hon visar utfall per region av antal beviljade ansökningar samt vilka ansökningar från Region Västmanland som fått medel.
      Nämnden diskuterar bland annat medelstilldelning till de största sjukhusen dit patienter ofta skickas från andra regioner, avsatta medel samt hur de fördelas.

    • Lars Almroth informerar om nuläget gällande ekonomi. Han går igenom färska siffror för olika parametrar gällande produktion och går över till ekonomi. Ackumulerat utfall för perioden är -615,6 miljoner kronor och helårsprognos är sedan tidigare beräknad till -1 235 miljoner kronor. Han visar siffror per område och månadsvis utveckling samt tar upp utfall och prognos för bruttokostnadsutvecklingen. Inhyrd personal har minskat. Restriktiviteten gällande bland annat resor, representation och konsulter har gett resultat. Antal årsarbetare, räknat i arbetad tid, är fem färre än föregående månad. Inför sommaren har inte lika många rekryterats som tidigare år. Sjukfrånvaron är ungefär som tidigare år. Nästan 98 % av arbetad tid utförs inom schemalagd arbetstid och drygt 2 % utförs som övertid.
      Nämnden diskuterar bland annat begreppet årsarbetare, kostnadsutvecklingen för köpt vård och läkemedel och hur den kan påverkas, om extra statsbidrag finns med i prognosen, hur tillkommande statsbidrag påverkar bruttokostnadsutvecklingen, resultat för Område Akutsjukvård samt inköp av materiel.

    • Jonas Ekström informerar om aktuellt läge gällande sommarplanering. Läget är ansträngt med mellan 6 och 33 vårdplatser färre jämfört med 2023. Vuxenpsykiatrin, Barn- och ungdomspsykiatrin och Rättspsykiatrin kommer inte att stänga några vårdplatser. Akuten i Köping kommer att ha nattstängt veckorna 25 – 32, och något färre ambulanser kommer att vara i drift jämfört med 2023. Intensivt arbete med att optimera sommarbemanningen pågår.
      Nämnden diskuterar bland annat sommarplanerna för Sala och Fagersta, Hjärtintensivavdelningen i Köping, bemanningsläget på Onkologen, möjlighet att personal från Akuten i Västerås stärker upp i Köping, bemanning inom Ambulansen, behovet av ambulanser i länet utanför Västerås, eventuell kommunikation till invånarna om stängningar under sommaren, läget inför sommaren på Barnakuten, vilka tider akuten i Köping kommer att vara stängd, information till nämnden om de punkter som inte har kunnat lösas hittills, samarbetet mellan regionen och kommunerna, undantag från anställningsstoppet för sommarvikarier, kontakter med akutmottagningarna i andra län, bemanningen på NÄVA samt det välfungerande samarbetet med Fagersta kommun.

    • Maria Martinsson informerar om förslag till förändringar i Vårdval vårdcentral. Beslut planeras till nämndens sammanträde i augusti. Förslagen gäller bland annat arbetssätt gällande psykisk hälsa, information på 1177, seniorhälsovårdsprogrammet och förändringar i ersättningsmodellen. Inför 2026 ses också bland annat delar av uppdraget och ytterligare aspekter av ersättningsmodellen över.
      Nämnden diskuterar bland annat åldersgruppen 15-70 år som målgrupp för barnmorskemottagningarna, vilka kvalitetsmål som föreslås utgå samt säkerställande av att så kallad Samordnad individuell plan, SIP, upprättas.

    • Maria Martinsson informerar om en uppföljning av Vårdval vårdcentral. Hon går först igenom olika förutsättningar för Vårdval vårdcentral i Västmanland och tar sedan upp hur den löpande uppföljningen går till med bland annat verksamhetsdialoger med vårdcentralerna och särskilda uppföljningar för barna- och mödrahälsovården. Hon går in på resultat av uppföljningen och tar bland annat upp antal listade per åldersgrupp och per vårdcentral. Hon visar grafer över utfall per vårdcentral gällande vårdtyngd, socioekonomiska förutsättningar, produktion, tillgänglighet gällande kontakt respektive medicinsk bedömning samt fast läkarkontakt.
      Maria Kättström och Helena Lagerlöf informerar om resultat från Nationell patientenkät, bland annat gällande dimensionen Helhetsintryck läkarbesök, och går sedan över till en rapport och översikt över uppföljning av olika indikatorer.
      Nämnden diskuterar bland annat samband med uppföljning på riksnivå, i vilken omfattning lagstadgade åtgärder utförs och om de i så fall dokumenteras på rätt sätt, den praktiska nyttan av uppföljningar, nyttan för patienten av att upprätta Samordnad individuell plan, vårdcentralernas tillgång till rapporten, vikten av uppföljning på lokal nivå, behovet av gemensam plan framåt för vårdcentralerna samt vårdcentralernas möjlighet att lära av varandra.

    • Karl Johan Lindner informerar om en utredning om läkemedelsförsörjning och en hemställan om ändring av lagen om läkemedelsförsörjning. Han inleder med en översikt över hur läkemedelsförsörjningen i Region Västmanland fungerar och hur den skulle kunna fungera om regionen skötte läkemedelsförsörjningen till sjukhuset i egen regi. Han går igenom konsekvenser av förslaget om egen regi avseende verksamheter, administration, ekonomi, miljö och juridik. Han går över till hemställan om ändring av lagen om läkemedelsförsörjning och beskriver innehållet.
      Nämnden diskuterar bland annat samarbete med andra regioner, anledningen till att läkemedelshanteringen upphandlas, ytterligare konsekvenser av läkemedelsförsörjning i egen regi, möjligheter till statsbidrag för uppbyggnad av beredskapslager, IT-systemstöd för läkemedelsförsörjning, läkemedel till personer som vårdas i hemmet, finansiering av förslaget, möjlighet att beställa billigaste alternativ samt regionens möjligheter att hävda sig gentemot grossisten.

  • Lars Almroth informerar. Informationen redovisas i § 77.

  • Region Västmanland saknar idag ett lokalt omsättningslager av läkemedel vilket är en svaghet i en för övrigt robust modell för läkemedelsförsörjning. De läkemedel som finns att tillgå finns i avdelningarnas lokala läkemedelsförråd, ett system för att se lagersaldo för de lokala läkemedelsförråden på sjukhusen i regionen saknas.

    Statens krav på ett omsättningslager av läkemedel för kris- och beredskapssituationer innebär att regionen måste upphandla eller bygga systemstöd (apotekssystem) för att kunna uppnå en säker och rationell hantering av läkemedelslager. Ett systemstöd krävs således oavsett om regionen väljer att driva läkemedelsförsörjningen i egen regi eller fortsätta enligt dagens modell.

    Enheten för Sjukvårdsfarmaci följande bedömning:

    • genom att inrätta ett lokalt omsättningslager av läkemedel kan regionen uppnå en robust läkemedelsförsörjning
      - de aktiviteter som krävs för drift av ett lokalt omsättningslager av läkemedel stärker regionen som kunskapsorganisation
      - beredskapslager för läkemedel kan integreras med ett lokalt lager vilket ger betydande synergier i robusthet och nyttjande av personalresurser
      - strävan att inom några år kunna dospacka läkemedel till patienter på sjukhusen stärker ytterligare behovet av ett lokalt omsättningslager av läkemedel
    • information om restnoterade läkemedel fås tidigare när dialog förs direkt med grossister
    • möjligheter till rekrytering av nya medarbetare bedöms vara god
    • drift av lokalt omsättningslager av läkemedel bedöms bli kostnadsneutralt

    Nuvarande avtal löper ut 2024-09-30 med option på upp till två års förlängning och har förlängts t.o.m. 2025-09-30.

  • Lagen om handel med läkemedel behöver förändras för att tillgodose regionernas möjlighet till organisering av läkemedelsförsörjningen i hela sjukvården utifrån befintliga behov och nya krav gällande sjukvårdens utveckling och uppdrag. Genom att ändra lagen ges regionerna bättre möjlighet att bedriva en rationell och robust läkemedelsförsörjning. Förutsättningarna för att kunna säkerställa regional beredskapsförsörjning av läkemedel till hela sjukvården, samt kunna utveckla läkemedelsförsörjningen för den nära och patientcentrerade vården stärks genom förändringen.

    Bilagor

  • Utbildningsdepartementet har överlämnat remiss av betänkandet Utvecklat samarbete för verksamhetsförlagd utbildning - långsiktiga åtgärder för sjuksköterskeprogrammen (SOU 2024:9) till Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.

    Bilagor

  • Ulrika Spårebo och Kenneth Östberg, båda (S), lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2024-04-24 nämndinitiativ med förslag om att hälso- och sjukvårdsnämnden ska få en rapport om arbetet med implementeringen av riktlinjerna för mödrahälsovård, förlossningsvård och vården därefter.
    Ett svar redovisas i § 77 i protokollet.

    Bilagor

  • § 83

    Information om konflikt med Vårdförbundet

    • Företaget Kirurghuset har enligt uppgift slutit ett avtal med Region Dalarna. På vilket sätt Västmanlänningarna kan ta del av det avtalet beror på dess utformning. Frågan återkommer till nämnden vid behov.

    • Ordförande tackar för arbetet under året och önskar nämnden en fantastisk sommar. Andre vice ordförande önskar detsamma.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.