Möte 2024-10-09
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-09-25 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
-
-
Uppföljning av uppdrag från nämnden i september "Förvaltningsdirektören får i uppdrag att till oktobernämnden ta fram en redovisning och analys av bemanningstal inklusive inhyrning per område och verksamhet samt en beskrivning av fortsatt arbete för att nå en nivå lägre än 2023 års budget", Lars Almroth
-
Fördjupning statsbidrag - tillgänglighet, Ola Dahlberg
-
Information om vårdplatsuppdrag, Jonas Ekström
-
Uppföljning ekonomi, Lars Almroth
-
Förändrat akutuppdrag primärvård (RF 23-19, RF 23-21), Maria Martinsson
-
Uppdrag om att införa kontinuerlig mätning av trycksårsförekomst (RF 24-25), Johan Nordmark
-
Hälso- och sjukvården 2029 (RF 23-19, RF 23-21), Lars Almroth
-
Resultat från test av modell för beteendeanalys (RF 24-1), Elin Brozén
-
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En lägesrapport redovisas under punkt 6 Muntlig information.
-
Vid nämndens sammanträde 2024-09-25 § 116 fick hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att till oktobernämnden ta fram en redovisning och analys av bemanningstal inklusive inhyrning per område och verksamhet samt en beskrivning av fortsatt arbete för att nå en nivå lägre än 2023 års budget.
En återrapport redovisas under Muntlig information.
Bilagor
-
Finansdepartementet har överlämnat remiss av promemorian Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvårdtill Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
-
I och med att regeringen fastställt vad som kallas för prisbasbeloppet till
58 800 kronor för 2025, höjs högkostnadsskyddet för vårdavgifter med 50 kronor.Högkostnadsskyddet år 2025 uppgår till 1 450 kronor (2024: 1 400 kronor). Det är den högsta avgift som får tas ut under en tolvmånadersperiod för vårdavgifter inom den öppna hälso- och sjukvården, för avgifter för vissa förbrukningsartiklar och för avgifter för sådan tandvård som avses i 8 a § tandvårdslagen (1985:125).
Slutenvårdsavgiften är oförändrad och uppgår till 130 kronor även under 2025.
Region Västmanland tillämpar idag högsta avgiften för slutenvård och högsta tillåtna högkostnadsskyddet.
Bilagor
-
Priserna för Folktandvården Västmanland AB och Specialisttandvården, Västmanlands sjukhus baseras på referensprislistan som fastställs av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Referensprislistan 2025 som har beslutats av TLV motsvarar en genomsnittlig uppräkning av referensprislistan för Folktandvården Västmanland AB motsvarande 2,7 % och för Specialisttandvården 3,95 %.
Jämfört med nuvarande beslutad prislista motsvarar uppräkningen -0,3 % för Folktandvården Västmanland och 0,95 % för Specialisttandvården.
Folktandvården Västmanland AB och Specialisttandvården befinner sig på en konkurrensutsatt marknad. Det råder hög konkurrens om både tandvårdspersonal och patienter i regionen. För att säkra nödvändiga kompetenser till regionen och därmed säkerställa en tandvård av hög odontologisk kvalitet i Västmanland, både idag och i framtiden, krävs långsiktiga insatser och projekt. Flera av dessa satsningar tar tid att implementera och behöver utvärderas på längre sikt än ett år.
Folktandvården Västmanland AB har under 2024 fortsatt arbetat med tidigare identifierade områden kopplade till bland annat bemanning, tillgänglighet och förebyggande tandvård. Långsiktighet och trygghet i beslut om prislistans uppräkningsmodell framgent ger förutsättningar att fortsätta och befästa de påbörjade satsningarna.
Specialisttandvårdskliniken satsar bland annat på kompetens genom fler ST-tandläkare och meriteringstandläkare samt oral radiologi, vilka är långsiktiga satsningar som kräver förutsägbarhet för att vara hållbara.
För åtgärder som inte regleras i referensprislistan har Region Västmanland en lista för lokala åtgärder vilken räknas upp enligt uppräkningen på referenspriset på åtgärd 101. ”Basundersökning och diagnostik utförd av tandläkare”. Detta utifrån att åtgärd 101 främst innehåller arbetskostnad, vilket kan jämföras med de lokala åtgärderna, vilka främst omfattar avgift för sent återbud, uteblivande, tandblekning, tandskydd, fastsättning av tandsmycke och premedicinering.
-
14
Motion att utreda vilka verksamheter inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde som idag bedrivs av annan utförare och som kan återtas i regional regi
Ulrika Spårebo, Kenneth Östberg, Pelle Strenbom, Fehmi Paulus och Anne-christine Björkman, alla (S), föreslår i en motion inkommen 2024-01-24 att hälso -och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att utreda och redovisa vilka verksamheter som idag utförs av annan utförare inom området Privata vårdgivare och som skulle kunna återtas i egen regi.
Bilagor
-
428kb Ladda ner dokument
-
-
Felicia Granath, Heidi-Maria Wallinder, Pratima Åslund, Fredrik Stockhaus, Vicktoria Bagi och Lennart Engman, alla (V), föreslår i en motion inkommen 2024-01-24 att Region Västmanland tillsammans med länets kommuner arbetar fram samverkansforum för de barn och unga som erhåller olika insatser från samhället, samt att BUP ges i uppdrag att närmare samverka med kommunala förvaltningar kring barn och unga som omfattas av flera kommunala insatser (förutsatt att barnet samtycker).
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
- Verksamhetsbesök Laboratoriemedicin
-
§ 122
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-09-25 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 124
Justering
-
§ 125
Nästa sammanträde
-
Bilagor
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
Vid samverkansmötet framfördes inga synpunkter på ärendena vid dagens sammanträde. -
Siffror inom parentes hänvisar till uppdrag i Förvaltningsplan 2024-2026 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
-
Lars Almroth informerar om en uppföljning av uppdrag från nämnden i september: ”Förvaltningsdirektören får i uppdrag att till oktobernämnden ta fram en redovisning och analys av bemanningstal inklusive inhyrning per område och verksamhet samt en beskrivning av fortsatt arbete för att nå en nivå lägre än 2023 års budget”. Han går igenom olika åtgärder som utförs genom strukturerat arbete och olika insatser och går sedan övergripande in på arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal samt hur Region Västmanlands arbete med detta ser ut jämfört med övriga regioners.
Jonas Ekström informerar om arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal inom Område Nära vård. Han informerar också om utvecklingen av antal årsarbetare utifrån utförda timmar.
Alexander Ahlberg informerar om arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal inom Område Akutsjukvård. Han informerar också om utvecklingen av antal årsarbetare utifrån utförda timmar.
Jonas Cederberg informerar om arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal inom Område Medicinsk diagnostik, teknik och farmaci. Han informerar också om utvecklingen av antal årsarbetare utifrån utförda timmar.
Lars Almroth fortsätter med information om det fortsatta arbetet för att nå en lägre bemanning.
Nämnden ger förvaltningen en eloge för arbetet med att minska hyrbemanningen och diskuterar bland annat sambandet mellan minskad volym och minskade kostnader, mål för 2025, om minskningen av hyrpersonal kan ha samband med köerna, bemanning med administrativ personal samt tillgänglighet i samband med minskning av hyrpersonal. -
Jonas Ekström informerar om vårdplatsuppdraget. Han tar bland annat upp mål med uppdraget och går igenom olika delar av arbetet: att minska behovet av vårdplatser, vårdplatsernas fördelning och lokalisation samt effektivt drivna vårdplatser. Han poängterar särskilt vikten av närvarande kliniskt ledarskap från chefer.
Nämnden ger en eloge för arbetet och diskuterar bland annat statsbidrag för att skapa fler vårdplatser, kostnad för vårdplatser, kombinationen av dagvård och vårdplatser, kostens betydelse, geriatrikens utveckling, utveckling av vårdutbudet i länet samt vikten av att ta med personalens erfarenhet och kompetens samt vårdtyngd i beräkningen. -
Lars Almroth redovisar en ekonomisk uppföljning till och med september. Utfallet ligger i linje med prognosen från delårsrapport 2. Han går igenom siffror över bland annat tillgänglighet, beläggningsgrad, sjukfrånvaro och bruttokostnadsutveckling samt realiserad effekthemtagning av olika åtgärder och aktiviteter hittills under året.
Nämnden diskuterar bland annat vård som nu utförs i egen regi i stället för att köpas in. -
Maria Martinsson ger en nulägesrapport om förändrat akutuppdrag för primärvården (RF 23-19, RF 23-21). Uppdraget är en del av Hälso- och sjukvård 2029. Hon tar upp organisation för genomförandet och går igenom en övergripande plan för genomförandet.
Nämnden diskuterar bland annat de privata vårdcentralernas förhållande till jourmottagningen, jourmottagningen i Köping kopplat till Närakuten samt arbetstider för jourmottagningens personal. -
Johan Nordmark informerar om ett uppdrag om att införa kontinuerlig mätning av trycksårsförekomst (RF 24-25). Han tar bland annat upp bakgrund till granskningen av trycksår och trycksårsprevention. Fram till och med 2023 gjordes manuell punktprevalensmätning två gånger per år, dvs mätning av förekomst av trycksår. I dag följs trycksårsförekomst löpande med automatisk mätning varje dag. Detta ger underlag för mer effektivt arbete med trycksår och trycksårsprevention vilket också syns i statistiken.
Nämnden diskuterar bland annat särredovisning av olika grader av trycksår, samarbetet med kommunerna om trycksårsprevention, rutiner kring bedömning och möjlighet till förebyggande extra avlastning där trycksår oftast uppstår. -
Lars Almroth informerar om arbetet med Hälso- och sjukvården 2029 (RF 23-19, RF 23-21), som går framåt enligt plan och tar bland annat upp bemanningsbeskrivningar samt integrering av röntgen och laboratorium i Fagersta.
Nämnden diskuterar bland annat integrering av röntgen och laboratorium i Fagersta samt hur man genomför förändringsarbeten och den takt som förändringen sker i. -
Annette Daneryd informerar om den nationella fallpreventionsveckan som var förra veckan och visar en kort film om fallprevention som tagits fram inom regionen.
-
Elin Brozén och Caroline Sönnerlid informerar om resultat från ett test av en modell för beteendeanalys (RF 24-1). Caroline Sönnerlid tar bland annat upp bakgrund, metod och mål för projektet som riktade sig till utrikes födda kvinnor som kallas till hälsosamtal för 50-åringar. Hon går igenom resultaten, bland annat orsaker till att kvinnorna inte gått på samtalet och faktorer som skulle öka viljan att gå. Hon går också igenom planerade kommunikationsinsatser utifrån resultaten och även andra iakttagelser från projektet.
Nämnden diskuterar bland annat möjligheten att samordna arbetet med beredning för invånardialog, olikheter i hur vårdcentralerna kallar till hälsosamtal för 50-åringar, hur ämne och målgrupp valdes samt hur resultaten kan delas med andra regioner. -
Ola Dahlberg ger en fördjupning om statsbidrag för ökad tillgänglighet. Han redovisar först hur mycket pengar som Region Västmanland hade möjlighet att få samt hur mycket regionen har fått utbetalat. Han tar sedan upp olika exempel på vad regionen gör inom de olika fokusområdena Nationell vårdförmedling; Vårdplatser, överbeläggningar och utlokaliseringar; Kompetensförsörjning; Förvaltning av register, modeller för datainsamling och information; Innovativa arbetssätt och försöksverksamhet; Regionala handlingsplaner för ökad tillgänglighet samt Barn-och ungdomspsykiatri. Han tar också upp tillgänglighetsplan 2024 med mål och insatser samt kopplingen till tillgänglighetsplan 2025 och förvaltningsplanerna.
-
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En lägesrapport redovisas under punkt 6 Muntlig information.
-
Vid nämndens sammanträde 2024-09-25 § 116 fick hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att till oktobernämnden ta fram en redovisning och analys av bemanningstal inklusive inhyrning per område och verksamhet samt en beskrivning av fortsatt arbete för att nå en nivå lägre än 2023 års budget.
En återrapport redovisas under Muntlig information.
Bilagor
-
§ 132
Remiss av Promemorian Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvård
Finansdepartementet har överlämnat remiss av promemorian Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvårdtill Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
-
I och med att regeringen fastställt vad som kallas för prisbasbeloppet till
58 800 kronor för 2025, höjs högkostnadsskyddet för vårdavgifter med 50 kronor.Högkostnadsskyddet år 2025 uppgår till 1 450 kronor (2024: 1 400 kronor). Det är den högsta avgift som får tas ut under en tolvmånadersperiod för vårdavgifter inom den öppna hälso- och sjukvården, för avgifter för vissa förbrukningsartiklar och för avgifter för sådan tandvård som avses i 8 a § tandvårdslagen (1985:125).
Slutenvårdsavgiften är oförändrad och uppgår till 130 kronor även under 2025.
Region Västmanland tillämpar idag högsta avgiften för slutenvård och högsta tillåtna högkostnadsskyddet.
Bilagor
-
Priserna för Folktandvården Västmanland AB och Specialisttandvården, Västmanlands sjukhus baseras på referensprislistan som fastställs av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Referensprislistan 2025 som har beslutats av TLV motsvarar en genomsnittlig uppräkning av referensprislistan för Folktandvården Västmanland AB motsvarande 2,7 % och för Specialisttandvården 3,95 %.
Jämfört med nuvarande beslutad prislista motsvarar uppräkningen -0,3 % för Folktandvården Västmanland och 0,95 % för Specialisttandvården.
Folktandvården Västmanland AB och Specialisttandvården befinner sig på en konkurrensutsatt marknad. Det råder hög konkurrens om både tandvårdspersonal och patienter i regionen. För att säkra nödvändiga kompetenser till regionen och därmed säkerställa en tandvård av hög odontologisk kvalitet i Västmanland, både idag och i framtiden, krävs långsiktiga insatser och projekt. Flera av dessa satsningar tar tid att implementera och behöver utvärderas på längre sikt än ett år.
Folktandvården Västmanland AB har under 2024 fortsatt arbetat med tidigare identifierade områden kopplade till bland annat bemanning, tillgänglighet och förebyggande tandvård. Långsiktighet och trygghet i beslut om prislistans uppräkningsmodell framgent ger förutsättningar att fortsätta och befästa de påbörjade satsningarna.
Specialisttandvårdskliniken satsar bland annat på kompetens genom fler ST-tandläkare och meriteringstandläkare samt oral radiologi, vilka är långsiktiga satsningar som kräver förutsägbarhet för att vara hållbara.
För åtgärder som inte regleras i referensprislistan har Region Västmanland en lista för lokala åtgärder vilken räknas upp enligt uppräkningen på referenspriset på åtgärd 101. ”Basundersökning och diagnostik utförd av tandläkare”. Detta utifrån att åtgärd 101 främst innehåller arbetskostnad, vilket kan jämföras med de lokala åtgärderna, vilka främst omfattar avgift för sent återbud, uteblivande, tandblekning, tandskydd, fastsättning av tandsmycke och premedicinering.
-
§ 135
Motion att utreda vilka verksamheter inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde som idag bedrivs av annan utförare och som kan återtas i regional regi
Ulrika Spårebo, Kenneth Östberg, Pelle Strenbom, Fehmi Paulus och Anne-christine Björkman, alla (S), föreslår i en motion inkommen 2024-01-24 att hälso -och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att utreda och redovisa vilka verksamheter som idag utförs av annan utförare inom området Privata vårdgivare och som skulle kunna återtas i egen regi.
Bilagor
-
428kb Ladda ner dokument
-
-
Felicia Granath, Heidi-Maria Wallinder, Pratima Åslund, Fredrik Stockhaus, Vicktoria Bagi och Lennart Engman, alla (V), föreslår i en motion inkommen 2024-01-24 att Region Västmanland tillsammans med länets kommuner arbetar fram samverkansforum för de barn och unga som erhåller olika insatser från samhället, samt att BUP ges i uppdrag att närmare samverka med kommunala förvaltningar kring barn och unga som omfattas av flera kommunala insatser (förutsatt att barnet samtycker).
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
- Ett verksamhetsbesök vid Laboratoriemedicin genomförs i samband med lunchuppehållet.
-
Heidi-Maria Wallinder (V) lämnar nämndinitiativ om patienter från Palestina enligt bilaga.