Hoppa över navigering
  • § 28

    Fastställande av föredragningslista

  • Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-02-14 justerats i föreskriven ordning.

  • § 30

    Justering

  • § 31

    Nästa sammanträde

  • Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.

    Inga synpunkter framfördes på dagens ärenden.

  • § 33

    Anmälningar för kännedom

  • § 34

    Redovisning av delegeringsbeslut

    • Maria Martinsson ger en återrapport om Vårdval Vaccination. Hon inleder med en bakgrund och går sedan igenom händelser sedan beslutet fattades. En aktör har anslutit sig så här långt. Uppföljning sker om två år.
      Nämnden diskuterar bland annat uppföljning av beslutet och om fler har varit intresserade än som har anslutit sig.
      Maria Martinsson tar också upp förtydliganden i Regelbok Vårdval vårdcentral om passivt listade på vårdcentraler och tillgång till barnmorska.
      Hon informerar därefter om dagens ärende om stickersättning till vårdcentralerna inom Vårdval vårdcentral som beräknas ge en besparing om cirka 2 miljoner kronor.
      Nämnden diskuterar frysar för vaccinförvaring.

    • Ola Dahlberg informerar om Tillgänglighetsplan 2024, som ska lämnas in till Socialstyrelsen. Han tar bland annat upp tidplan för arbetet, visar de tio punkter som ska redovisas samt går igenom de mål från förvaltningsplanen som är relevanta för tillgänglighetsplanen, insatser för att uppnå målen och uppföljning av tillgänglighetsplanen.
      Nämnden diskuterar bland annat risk för fel prioritering av vård för att möta krav från centralt håll, förväntningar på nya arbetssätt, hur patienter kan uppmuntras att ta emot vård på annan ort, till vilka centrala organ redovisningen sker, patienter som skickas till andra vårdgivare, prioritering av patienter, uteblivna patienter, utveckling av närvårdsteamen samt uppföljning när patienter fått vård från annan vårdgivare.
      Ola Dahlberg informerar också om en jämställdhetsanalys gällande vårdgarantin.

    • Åsa Revenäs ger en statusuppdatering om uppdraget Seniorhälsovårdsprogrammet. Hon tar bland annat upp syfte och mål med programmet, definition av innehåll och flöden, tidigare erfarenheter och forskning, arbetsmetod, projektorganisation, medverkande vårdcentraler samt aktuella fokusområden. Hon nämner också forskning på området och riktningen framåt för arbetet.
      Nämnden diskuterar bland annat involvering av pensionärsorganisationer, varför Närvården hittills inte ingår i arbetet, om hörsel- och synnedsättningar ingår, kontakt med föreningslivet, fördelar med arbetssättet, vikten av systematiskt arbete och personcentrerad vård samt hälsouppföljning för gruppen mellan 50 och 65 år.
    • Lars Almroth informerar om månadsrapport februari. Produktionen har ökat liksom arbetad tid medan sjukfrånvaron minskat. Periodens resultat är -215 miljoner kronor. Avvikelse mot budget är -191 miljoner kronor. Han lyfter fram olika saker som beslutet om målbild för hälso- och sjukvården 2029, handlingsplaner för oberoende av hyrpersonal, olika bemanningsmodeller i vården samt att hjärtsjukvården återigen har fått pris. Han tar upp uppföljning och trender gällande tillgänglighet och går över till ekonomisk effekthemtagning. Aktuella aktiviteter och projekt beräknas ge en årseffekt på totalt 137 – 162 miljoner kronor. Helårsprognos är – 1 180 miljoner kronor. Han tar upp uppföljning av olika nyckeltal och ytterligare uppdrag för att förbättra ekonomin. Slutligen berör han det nyligen fattade beslutet om anställningsstopp i Region Västmanland.
      Nämnden diskuterar bland annat skifttjänstgöring och intresset för detta från personalen, löneskatt, redovisning av vård av barn, kostnader för skifttjänstgöring och bemanningsmodell för sommaren, OB-avtal för sjuksköterskor, beslutet om anställningsstopp och hur det kan påverka verksamheten, intresset från personalen för sommaravtalet, överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter, distansbesök, skillnader mellan män och kvinnor gällande sjukfrånvaro samt antalet vårdplatser i länet.

    • Sara Fredin och Cecilia von Alten informerar om konkretisering av målbilden för Nära Vård. De tar bland annat upp process och tidplan, inriktning på arbetet och tänkt resultat.
      Nämnden diskuterar bland annat hur känt arbetet är ute i kommunerna samt hur samarbete och kommunikation fungerar.

    • Lars Almroth informerar om det påbörjade arbetet utifrån den antagna målbilden för Hälso- och sjukvården 2029 . Han går igenom de aktiviteter som man börjar med, bland annat utredning och beskrivning av närakutsuppdraget, utvecklings- och fastighetsplan för Närsjukhus Köping, renovering i Fagersta samt fördelning av uppdrag mellan primärvården och sjukhusvården.
      Nämnden diskuterar vilka förändringar som borde beslutas politiskt, hur tidigare utredningar kan utnyttjas, kostnad för utvecklingsarbetet inför 2029, digitaliseringsarbetet, varför det finns ett så stort renoveringsbehov i Köping, kompetensutveckling i Köping, resursbehov i närsjukvården samt jourmottagningens öppettider.

    • Erika Lindholm och Sara Swärd informerar om uppdrag om vaccinationer, tillgänglighet, täckning med mera. Vaccinationstäckningen mot covid-19 och influensa är bra i Västmanland. I gruppen personer 80 år och äldre överskrider vaccinationerna målet. De framhåller gott samarbete med primärvården och kommunerna. De visar statistik över vaccinationer per kommun för personer i särskilt boende respektive hemsjukvården, geografisk variation samt en jämförelse med övriga län. Vaccinationer mot TBE ökade kraftigt under 2023. Avgiftsfrihet för åldrarna 3 – 19 år kan konstateras ha spelat in för ökningen. Vaccinationer mot pneumokocker ökade också kraftigt. De går också igenom ett antal aktiviteter och framgångsfaktorer som möjlighet att få vaccin mot influensa och covid-19 vid samma tillfälle, nära samarbete med medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna samt tidbokning.
      Nämnden diskuterar bland annat hur många personer som nås vid kampanjer, hur många som är vaccinerade totalt, om antalet som insjuknat i covid-19 och influensa har minskat samt om borrelia har ökat när vaccinationer mot TBE har ökat.

    • Åsa Wahlander Wetterqvist informerar om förslag till yttrande över remissen Rätt förutsättningar för sjukskrivning (SOU 2023:48). Hon inleder med en överblick om försäkringsmedicin och går sedan in på de två huvuduppdragen i direktivet för utredningen och därefter förslaget till svar från regionen.
      Nämnden diskuterar bland annat bristande utredning som grund för betänkandet, hur omfattande problemet med för korta sjukskrivningar är, sjukskrivningar till följd av psykisk ohälsa samt flexibel återgång till arbete.

    • Moon Carlbring ger en kvartalsrapport om GDPR och informationssäkerhet. Hon visar hur regionen arbetar med en checklista från SKR och redovisar uppföljning av verksamhetsplanen för 2023. Hon tar också upp inrapporterade incidenter, tillsyner och omvärldsspaningar.
      Nämnden diskuterar bland annat medicinsk utrustning som är digitalt uppkopplad och hur arbetet går framåt med egenmonitorering.

  • Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En lägesrapport redovisas.

  • Månadsrapport till och med februari 2024 redovisas.

    Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista februari på -215,0 miljoner kronor, 191,8 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar ett helårsresultat på – 1 180 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för externt inhyrd personal.

  • När vaccinationer mot Covid 19 infördes i Region Västmanland beslutade regionen att lägga vaccinationsuppdraget på vårdcentralerna genom Vårdval vårdcentral. Eftersom det då handlade om mycket stora volymer, samt krav på att tillhandahålla en god tillgänglighet för invånarna, bedömdes vårdcentralerna ha behov av att öka sin bemanning. Regionens styrgrupp för vaccinationer beslutade därför att höja den så kallade stickersättning som vårdcentralerna erhåller för de av regionen rekommenderade och för patienterna kostnadsfria vaccinationerna. Överenskommelsen med vårdcentralerna blev att stickersättningen ökade i två steg, från 200 kronor till 210 kronor den 2022-01-01 och och ytterligare till 220 kronor 2023-01-01. Ersättningsökningen finansierades av särskilda statsbidrag som regionen erhöll under pandemin.

    Från och med 2024 erhåller regionen inte längre några statsbidrag för att erbjuda invånarna vaccination mot Covid 19, däremot kvarstår rekommendationerna för vaccination av vissa åldersgrupper och riskgrupper. Regionen kommer därför att få ett underskott jämfört med budget 2024 som uppskattas till cirka 10 miljoner kronor.

    För att hantera delar av detta underskott föreslås därfö en sänkning av stickersättningen till vårdcentralerna från dagens 220 kronor till det ursprungliga 200 kronor. Sänkningen omfattar samtliga vaccinationer enligt uppdraget: Influensa, covid-19, pneumokocker, kikhostevaccin till gravida, TBE-vaccin till barn och ungdomar 3-19 år samt vaccination mot HPV-virus.
    Sänkningen innebär också att ersättningsnivån blir för vårdcentralerna blir den samma oberoende om ett vaccin tillhör den avgiftsfria gruppen eller är ett som  patienten själv betalar.

    Den nya stickersättningen ska börja gälla 20 september 2024.  

  • Socialdepartementet har överlämnat remiss av Rätt förutsättningar för sjukskrivning (SOU 2023:48) till Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.

  • Heidi-Maria Wallinder (V) lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-12-06 nämndinitiativ med förslag om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se till att Region Västmanland inte går vidare med eventuella förslag om neddragningar och nedläggningar, om de konsekvensanalyser som nu görs visar på minsta osäkerhet kring försämrad tillgänglighet till vård, eller sämre förutsättningar att rekrytera och behålla personal.
    Ett svar på nämndinitiativet redovisas.

  • Sveriges kommuner och regioner rekommenderar i förbundsstyrelsens beslut den 26 januari att regionerna fortsatt ska erbjuda avgiftsfri vaccination för de grupper som rekommenderas vaccination. För att upprätthålla ett gott vaccinationsskydd mot svår sjukdom och död är det viktigt att alla som av Folkhälsomyndigheten rekommenderas vaccination mot covid-19 tar de vaccindoser som rekommenderas.

  • Inga övriga frågor framställs.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.