Hoppa över navigering
  • § 61

    Fastställande av föredragningslista

  • Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-04-24 justerats i föreskriven ordning.

  • § 63

    Justering

  • § 64

    Nästa sammanträde

  • Förtydligande angående revisionsrapporten Granskning av löpande intern kontroll i redovisningsrutiner och ekonomiadministrativa processer (RV240397), som anmäldes vid nämndens sammanträde 2024-04-24 § 52:

    Revisorerna har efterfrågat ett samlat svar gällande samtliga nämnder från regionstyrelsen. Ett svar kommer att behandlas på regionstyrelsens sammanträde 2024-09-03 och kommer därefter att anmälas på nämndens sammanträde 2024-09-25.

    Bilagor

    • Jonas Ekström och Markus Körberg informerar om planeringen inför sommaren och tar bland annat upp planeringsprocessen, nuläge, sommaravtal samt utfall av tidigare års sommaravtal och årets planerade pass. Status för vårdplatser inom den somatiska vården är att några färre vårdplatser ser ut att kunna vara öppna jämfört med 2023, men arbete pågår för att få ungefär samma antal. Arbetet med att bemanna vakanta pass pågår, liksom fördjupad kommunikation med kommunerna.
      Nämnden diskuterar bland annat hur många sjuksköterskor som berörs av dubbelersättning, andel undersköterskor och sjuksköterskor som nyttjar sommaravtal, eventuell neddragning av verksamheten inom Kirurgen, patienter som uteblir från sina besök till BUP, dialogen med kommunerna, ambulansens kapacitet under sommaren, påverkan av omorganisationen i Köping på bemanningssituationen, hur bemanningen inom psykiatrin skulle kunna lösas, påverkan av omorganisationen i Köping på ambulansverksamheten samt lönenivåer för läkare inom psykiatrin.

    • Lars Almroth informerar om arbetet med oberoende av hyrbemanning. Inbokad respektive avropad hyrpersonal minskar jämfört med 2023. Vissa verksamheter hyr inte längre in personal i olika yrkesgrupper, och andra verksamheter blir hyrfria eller nästan hyrfria under hösten. Inför sommaren har ett antal sjuksköterskor tagit anställning i regionen. Arbetet med att minska andelen hyrpersonal fortsätter.
      Nämnden diskuterar bland annat lön och förmåner när personer går från att vara hyrpersonal till att vara regionanställda, hyrpersonal på Kvinnokliniken, bristyrket biomedicinska analytiker, kostnaderna för inhyrda läkare, jämförelse av kostnaden för hyrsjuksköterskor och regionanställda sjuksköterskor, hur brister i olika yrken påverkar verksamheterna, att verksamheterna kompenserat för det minskade antalet hyrpersonal genom att nyanställa, bemanningsläget i de hyrfria verksamheterna inför sommaren samt svar på avrop inför sommaren.

    • Lars Almroth och Johan Nordmark informerar om arbetet med Hälso- och sjukvården 2029 avseende närakutuppdraget för Västmanlands sjukhus Köping. Johan Nordmark tar bland annat upp utgångspunkter för arbetet, utformning av närakutens verksamhet i Köping, statistik över bland annat läkarbesök och inläggningar respektive ankomstsätt till akutmottagningarna, arbetssätt och organisation för arbetet, förslag till fortsatt arbete, inriktningsbeslut om Närakut i Köping samt farhågor och hur de möts.
      Nämnden diskuterar bland annat hur många patienter i snitt som berörs, om det finns läkare på plats nattetid samt eventuell jour eller beredskap för läkarna, den formella beslutsgången i ärendet och tidigare fattade beslut, kostnadsunderlag, målet med de föreslagna förändringarna i inriktningsbeslutet, tidplan för olika åtgärder, patientsäkerhet, faktorer som påverkar öppettider, kommunikation kring Närakuten Köping, när byggnationerna vid Köpings sjukhus beräknas vara klara samt vilka beslut som fattas politiskt respektive på tjänstepersonsnivå.

    • Jonas Ekström informerar om arbetet med Hälso- och sjukvården 2029 avseende vårdplatser. Han inleder med en översikt över bemanning av vårdavdelningar och tar sedan bland annat upp olika perspektiv gällande planering av vårdplatser, går igenom olika steg i arbetet med planeringen med vårdplatsplanering, bemanningsmål, översyn av arbetstider, riskanalys och samverkan, beräkning av personalbehov, planering av effektiv bemanning, hantering av eventuell övertalighet samt införande, vilket planeras successivt under hösten 2024.
      Nämnden diskuterar bland annat påverkan på arbetet av vårdtyngd, patienter som delar rum, eventuell övertalighet bland administrativ personal och chefer, principer för personalplanering, budgetpåverkan av arbetet, eventuell påverkan på möjligheten att rekrytera och behålla personal, möjlighet till någon form av rotationstjänster mellan olika kliniker samt tydlighet i kommunikation vid arbetsförändringar för personal.

    • Lars Almroth och Roger Ärleskog informerar om Delårsrapport 1. Lars Almroth visar siffror över bland annat ökad produktion samt beläggningsgrad och sjukfrånvaro. Periodens resultat är -475 miljoner kronor. Helårsprognos är -1 235 miljoner kronor. Han visar en översikt över förändringar jämfört med prognosen från februari. Intensivt arbete med att förbättra ekonomin pågår, men har ännu inte givit avsedd effekt. Han framhåller bland annat att bemanningssituationen har stabiliserats med minskad hyrpersonal, att besluten om restriktivitet efterlevs, att sparåtgärder genomförs samt att arbetet med så kallade kloka kliniska val ger avsedd effekt. Han framhåller också det goda arbete som utförs inom förvaltningens verksamheter.
      Nämnden diskuterar bland annat beräkningen av effekthemtagning i delårsrapporten, värdet av rekrytering av bristkompetenser i ljuset av besparingskraven, relationen mellan utbildningstid och arbetad tid, vikten av samarbete kring primärvård med kommunerna och samarbete med andra regioner, nivån på sjukfrånvaron, förutsättningarna för lågtröskelmottagning, möjligheten att många olika åtgärdsarbeten i sig driver kostnader, skifttjänstgöring, möjligheten att sänka kostnadsutvecklingstakten, statistik för sjukfrånvaro, tillgängligheten till BUP samt ökning av hot som en arbetsmiljöfråga.

    Ajournering för lunch. Direkt efter lunchen behandlas ärende 9 Status och påverkan på verksamheten av konflikt med Vårdförbundet. Därefter tas den kvarvarande informationspunkten upp.

    • Lars Almroth informerar om arbetet med Hälso- och sjukvården 2029 avseende lokalförsörjningsplan för Västmanlands sjukhus Köping. Han tar bland annat upp mål och syfte med lokalförsörjningsplanen samt styrgrupp för arbetet, går igenom nuläge och framtid för verksamhet, ekonomi och fastighet samt visar tidplan för arbetet med lokalförsörjningsplanen.
      Nämnden diskuterar bland annat tidpunkt och instans för beslut, framtida verksamheter i Köping och lokaler för dem, förhållandet mellan den nya lokalförsörjningsplanen och nu gällande plan samt lärdomar från bland annat byggnationen i Sala, beredskapsfrågan, tidplan för själva byggarbetet, anpassning av lokalytan till verksamhetens behov, arkitekt samt kostnadsberäkningar.

  • Therese Deutsch informerar om läget i konflikten.

  • Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal. De fackliga organisationerna har inte återkopplat några synpunkter.

  • Delårsrapport 1 till och med april 2024 redovisas.

    Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista april på -475,0 miljoner kronor, 425,7 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar ett helårsresultat på – 1 235 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för egen och externt inhyrd personal.

     

  • Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Granskning av remisshantering till hälso -och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.