Möte 2025-01-21
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-12-04 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
-
Siffror inom parentes hänvisar till uppdragsbeteckning från regionplan och
förvaltningsplan.-
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Utvärdering EPOS (RF23-22)
-
-
Uppdrag nulägesrapport
-
Seniorhälsovårdsprogram (FP25-26)
-
- Kort redovisning jul/nyår
-
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Vara pådrivande för fler familjecentraler (RF24-4)
-
Stärkt egenvård vid nyupptäckt hypertoni (RF23-7, FP25-25)
-
-
Uppföljning av uppdrag från nämnden om tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin (FP25-40)
-
Ekonomi 2024, preliminära siffror - Uppdatering ekonomisiffror och åtgärder inom Hälso- och sjukvård 2029
-
Cancerplan 2025–2027, Utvecklingsplan för cancervården inom Sjukvårdsregion Mellansverige, samt lokal handlingsplan
-
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Rehabilitering i cancervården, utreda samarbetsformer med civilsamhället (RF24-1)
-
-
Information om Barn- och ungdomspsykiatrin relaterat till SVT-rapportering
-
-
7
Cancerplan 2025–2027, Utvecklingsplan för cancervården inom Sjukvårdsregion Mellansverige, samt lokal handlingsplan
Samverkansnämnden har rekommenderat regionerna att godkänna cancerplanen för Sjukvårdsregion Mellansverige 2025 - 2027. Cancerplanen är ett viktigt styrdokument i RCC Mellansveriges och regionernas utvecklingsarbete inom cancerområdet. Eftersom cancerplanen gäller för hela sjukvårdsregionen och ska vara giltig för alla sju regioner är den formulerad på en övergripande nivå och beskriver inte områdena i detalj. Parallellt med framtagandet av den sjukvårdsregionala cancerplanen har en lokal cancerplan utarbetats.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade 2024-09-25 § 115 att en återrapport om åtgärder för förbättrad tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin ska återrapporteras på nämnden den 21 januari.
Återrapporten redovisas under punkten Muntlig information.
-
71kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
9
Övriga frågor
-
§ 1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-12-04 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 3
Justering
-
§ 4
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
Vid samverkansmötet framfördes inga synpunkter på ärendena. -
Siffror inom parentes hänvisar till uppdragsbeteckning från regionplan och förvaltningsplan.
-
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Matthias Fassbender och Saha Novljanin informerar om en utvärdering av EPOS, Enhet för planerade operationer i Sala (RF23-22). De inleder med enhetens uppdrag och ger en bakgrund om beslut, förberedelser och genomförande. Målet för 2024 var 800 genomförda operationer och utfall var 826 operationer. Roger Ärleskog informerar om ekonomi för EPOS. Planerad investering var 25 miljoner, och utfallet höll sig gott och väl inom ramen. Matthias Fassbender diskuterar prognos för 2025 som omfattar 1 100 operationer. Han framhåller också vikten av utbildning för personal. Saha Novljanin går över till hur uppföljning sker löpande med bland annat veckoavstämningar, patienternas egna skattning av nöjdhet samt personalnöjdhet och arbetsmiljö. Matthias Fassbender avslutar med enhetens vision för det framtida arbetet.
Nämnden ger bland annat beröm för enhetens goda arbete och diskuterar bland annat möjlighet till röntgenundersökningar i enhetens närhet, hur svårt sjuka patienter som kan tas emot på enheten samt försäljning av operationer.
-
-
Uppdrag nulägesrapport
-
Maria Martinsson och Åsa Revenäs informerar om Seniorhälsovårdsprogrammet (FP25-26). Maria Martinsson tar upp bakgrund, syfte och mål. Åsa Revenäs diskuterar sedan olika fördelar med att arbeta preventivt och med ett seniorhälsovårdsprogram, och går sedan igenom hur programmet fungerar och vad som är tänkt att erbjudas målgruppen vid olika åldrar. Hon visar också ett flödesschema för de besök som 60- och 70-åringar erbjuds och går igenom tidplan för breddinförandet, som planeras till hösten 2026.
Nämnden diskuterar bland annat den metod som används i programmet och vetenskapligt stöd för den, hur många som redan i dag går på kontroller och om de som gör det ändå ska få erbjudandet i programmet, utvärdering under införandeperioden, erbjudanden och insatser för de äldre äldre, resurser på vårdcentralerna, kommunernas erbjudanden till äldre, effekter av barnhälsoprogrammet samt vikten av insatser i samarbete.
-
-
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Tatiana Kjellsson informerar om arbetet med att främja uppstart av fler familjecentraler (RF24-4). Hon tar bland annat upp aktiviteter under 2023 med bland annat omvärldsbevakning, visar flödesschema för inrättande av familjecentral och går över till aktiviteter under 2024 med bland annat nätverksträffar, workshops och en familjecentralskarta över Västmanland på webben. Hon tar också upp samverkan mellan barnhälsovården och familjecentralerna.
Nämnden diskuterar bland annat kommunernas syn på familjecentraler och samspelet med kommunerna. -
Lena Lönnberg informerar om stärkt egenvård vid nyupptäckt hypertoni, högt blodtryck (RF23-7, FP25-25). Hon tar bland annat upp förekomst av högt blodtryck, vilka problem det kan medföra och bakgrund till projektet samt går igenom resultat av pilotverksamheten. Hon kommenterar tillsammans med Jonas Ekström att arbetet kan bedrivas mer effektivt på annat sätt.
-
-
Alexander Ahlberg ger en kort redovisning av verksamheten under jul- och nyårshelgerna, som fungerade väl. Jonas Ekström instämmer och framhåller att vissa verksamheter haft stor arbetsbelastning. Jonas Cederberg instämmer också och framhåller bland annat att det har varit positivt med få sjukdomsutbrott.
-
Jonas Ekström informerar om tvångsåtgärder inom Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, som uppmärksammats i media. Han tar bland annat upp statistik över antal fastspänningar per år över tid, berättar om olika typer av tvångsåtgärder inom BUP och diskuterar varför antalet tvångsåtgärder var högt under 2021. Under åren därefter har antalet sjunkit starkt, och 2024 är antalet tvångsåtgärder markant lägre.
Nämnden diskuterar bland annat vård av patienter från andra län, behovet av information till nämnden, anledningen till att antalet tvångsåtgärder varierat så mycket, personalsituationen inom BUP, arbetssätt inom andra regioner som har lägre antal tvångsåtgärder, tidsgränser för tvångsåtgärder, antal tvångsåtgärder före 2021, olika uppgifter om bemötande som framkommit i media samt stöd till berörda föräldrar och berörd personal. -
Jonas Ekström informerar om en uppföljning av uppdrag från nämnden om tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP (FP25-40). Aktuella väntetidsdata visar en stor förbättring gällande väntan på första besök. Även annan tillgänglighetsdata har förbättrats. Han går igenom olika åtgärder som genomförts för att öka tillgängligheten, bland annat etablering av En väg in inom Barn- och ungdomshälsan, rekrytering av fasta läkare och förändrade arbetssätt. Pågående åtgärder handlar bland annat om förkortad utredningsmodell för autism, ökad användning av 1177 samt effektivisering av utredningsarbetet. Planer finns för att ytterligare stärka bemanningen och utöka utbudet i tidiga skeden. Han framhåller också att den andel av barnen i Västmanland som har kontakt med BUP ökar.
Nämnden diskuterar bland annat anledningen till att fler och fler söker sig till BUP och möjligheten att i större utsträckning arbeta förebyggande, vårdgarantiregler, möjligheten att minska inflödet till BUP, hur utflödet från BUP fungerar, skolans ansvar och resurser samt samordning och samarbete med elevhälsan och skolan. -
Emelie Condén Mellgren och Karin Rolfsdotter Dahlberg informerar om Cancerplan 2025–2027, utvecklingsplan för cancervården inom Sjukvårdsregion Mellansverige samt lokal handlingsplan. De tar bland annat upp styrande dokument inom cancerområdet på olika nivåer och går igenom cancerplanens innehåll, uppföljning, den strategiska cancerorganisationen inom Region Västmanland samt går igenom olika utmaningsområden som organiserad prostatacancertestning, ledtider i standardiserade vårdförlopp, kompetensförsörjning och ökande risk för cancer i samhället.
Nämnden diskuterar bland annat risken för att screeningundersökningar kan skapa oro, olika screeningmetoder, behov av kommunikations- och informationsinsatser, eventuella effekter av ändrade rutiner för screening för livmoderhalscancer samt uppskattad kostnad för screening. -
Rapport av uppdrag slutförda 2024
-
Emelie Condén Mellgren och Karin Rolfsdotter Dahlberg informerar om uppdrag om rehabilitering i cancervården samt om att utreda samarbetsformer med civilsamhället (RF24-1). Samverkan sker med olika patient- och närståendeföreningar inom cancerområdet, och det finns möjlighet att söka medel från RCC, Regionalt cancercentrum, för olika projekt.
Nämnden diskuterar vad som händer med aktiviteterna när projektpengarna tar slut.
-
-
Roger Ärleskog informerar om preliminära siffror för bokslut 2024. Resultat för året är -997 miljoner kronor, en förbättring jämfört med prognosen som var –1 045 miljoner kronor. Förbättringen beror delvis på ökade statsbidrag, minskad köpt vård samt att kostnaderna för inhyrd personal har minskat. Arbetad tid har ökat något liksom antal anställda. Åtgärder för förbättrad ekonomi utöver budget uppgår till 86 % av planen vilket är ett gott resultat. Roger Ärleskog går också igenom uppföljning av ett antal nyckeltal som visar att restriktiviteten gett resultat, och ger en översikt över ekonomisk effekthemtagning för året. Han berör också sjukfrånvaron som sjunkit något. Lars Almroth framhåller att hälso- och sjukvårdsförvaltningen har lyckats sänka kostnaderna samtidigt som kvaliteten har upprätthållits och ger personalen en eloge för det goda arbetet.
Lars Almroth ger också en uppdatering av ekonomisiffror och åtgärder inom Hälso- och sjukvård 2029 som ingår i förvaltningsplanen för 2025.
Nämnden ger förvaltningen en eloge för det förbättrade resultatet och diskuterar minskad beläggningsgrad.
-
-
§ 7
Cancerplan 2025–2027, Utvecklingsplan för cancervården inom Sjukvårdsregion Mellansverige, samt lokal handlingsplan
Samverkansnämnden har rekommenderat regionerna att godkänna cancerplanen för Sjukvårdsregion Mellansverige 2025 - 2027. Cancerplanen är ett viktigt styrdokument i RCC Mellansveriges och regionernas utvecklingsarbete inom cancerområdet. Eftersom cancerplanen gäller för hela sjukvårdsregionen och ska vara giltig för alla sju regioner är den formulerad på en övergripande nivå och beskriver inte områdena i detalj. Parallellt med framtagandet av den sjukvårdsregionala cancerplanen har en lokal cancerplan utarbetats.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade 2024-09-25 § 115 att en återrapport om åtgärder för förbättrad tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin ska återrapporteras på nämnden den 21 januari.
Återrapporten redovisas under punkten Muntlig information.
-
71kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Heidi-Maria Wallinder (V) tar upp fråga om en skrivelse som skickats till nämndens ledamöter. Skrivelsen anmäls vid nästa sammanträde.