Möte 2025-02-13
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2025-01-21 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
-
Bilagor
-
276kb Ladda ner dokument
-
907kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
383kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
727kb Ladda ner dokument
-
693kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
Siffror inom parentes hänvisar till uppdragsbeteckning från regionplan och förvaltningsplan.
- Årsredovisning 2024
- Kvalitetsbokslut 2024
- Patientsäkerhetsberättelse 2024
- Ny hantering av stöd för barn med celiaki
- Avsteg från regionens tobakspolicy på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sala
- Rapport av uppdrag slutförda 2024
- Arbete med fallprevention kommunerna (RF24-8)
- Rapport av uppdrag slutförda 2024, nämndspecifika uppdrag
- Tydliggöra och kommunicera vårt arbetsgivarerbjudande som region, förvaltning och verksamhet (RF23-36)
- Se över verktyg för att stärka arbetet med hälsofrämjande arbetsplats och ett hållbart arbetsliv (RF23-36)
- Insatser för att rekrytera och behålla medarbetare (RF23-37)
- Information statsbidrag
- Ekonomi efter januari
-
Årsredovisning för 2024 redovisas.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett helårsresultat på -997,2 miljoner kronor jämfört med prognos -1 045 miljoner kronor.
Underskottet är i huvudsak kopplat till den i förvaltningsplanen beskrivna ingående obalansen på -1 160 miljoner kronor inklusive slutlig pensionskostnadsökning. Statsbidrag främst kopplat till vårdplatser förbättrade resultatet med ca 30 miljoner kronor jämfört med prognos. Även fortsatt lägre kostnader för inhyrd personal och kostnader för köpt vård kopplad till tillgänglighet bidrar. Resultatet justerat för Sektorbidrag 2, 165 miljoner kronor, är i nivå med förvaltningsplanen.
Enligt redovisad och antagen åtgärdsplan §114 hälso- och sjukvårdsnämnden
2024-09-25 har förvaltningen budgeterat för kostnadssänkande åtgärder. Förvaltningen ska löpande lämna uppdaterade uppföljningar om hur arbetet fortskrider.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Patientsäkerhetslagen 2010:659 ska varje vårdgivare senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse som beskriver hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som vidtagits för att öka patientsäkerheten samt vilka resultat som har uppnåtts.
Regional handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2021–2024, som i sin tur bygger på den nationella handlingsplanen ”Agera för säker vård”, utgör grunden för regionens systematiska patientsäkerhetsarbete.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Granskning av standardiserade vårdförlopp (SVF) till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
941kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
Förslaget innebär en förändring för föräldrar till barn med celiaki där glutenfria produkter på rekvisition ersätts med ett kontantbidrag om 3000 kronor per år. Förändringen skulle öka friheten för familjerna att välja de glutenfria produkter man själva önskar samt minska kostnaderna för regionen med cirka 1,1 miljoner kronor. Administrationen skulle också minska och leda till att dietisterna får mer tid för patienter.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
-
Rättspsykiatriska Regionkliniken Västmanland vill göra avsteg från en del i tobakspolicy nr 23004-2 som berör försäljning av tobaksvaror till patienter. Klinikens patienter vårdas med tvång och har olika förutsättningar för att själva handla varor för personlig användning, vilket avser både livsmedel och tobak. Alla avdelningar har tillgång till nikotinhjälpmedel och patienterna erbjuds hjälp vid tobaksavvänjning men långt ifrån alla vill sluta. Rättspsykiatrins medarbetare bör inte hantera patienters kontanter eller betalkort och patienterna kan i förekommande fall inte lämna kliniken. Därför planerar rättspsykiatrin en egen kioskverksamhet där tobaksvaror ingår i sortimentet.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
14
Övriga frågor
-
§ 10
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2025-01-21 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 12
Justering
-
§ 13
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
Vid diskussionen om dagens ärenden under samverkansmötet framfördes inga synpunkter att överlämna till nämnden. -
Bilagor
-
276kb Ladda ner dokument
-
907kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Ulrika Spårebo (S) framför att hon anser att en inkommen remiss av en promemoria om uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel (dnr HSF240586) borde ha anmälts till nämnden, samt att nämnden borde ha svarat på remissen. Kenneth Östberg (S) stöder detta.
Ulrika Spårebo (S) framför också att hon med anledning av anmälan av Meddelande från SKRs styrelse 1/2025- Överenskommelse Strategiska insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention (dnr RV250173), önskar information om hur överenskommelsen påverkar regionen.
Bilagor
-
383kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
727kb Ladda ner dokument
-
693kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
Siffror inom parentes hänvisar till uppdragsbeteckning från regionplan och förvaltningsplan.
- Lars Almroth och Roger Ärleskog informerar om Årsredovisning 2024. Lars Almroth inleder med en översikt och tar bland annat upp bemanning och tillgänglighet. Han diskuterar också framtid och utmaningar. Årets resultat är – 997,2 miljoner kronor.
Nämnden diskuterar bland annat förvaltningens goda arbete med kvalitetsresultat samtidigt som man arbetat under restriktivitet, redovisning av resultat, indikatorer och trender, kostnader för särskild tandvård, effekthemtagning och förnyade arbetssätt, minskning av läkarbesök, primärvårdens andel av hälso- och sjukvården, chefernas möjligheter till utvecklande ledarskap, personalens utbildningar, sjukfrånvaro och åtgärder för att minska den, ökning av ledningspersonal samt mätmetoder gällande trycksår. - Johan Nordmark informerar om Patientsäkerhetsberättelse 2024 och tar bland annat upp dokumentets syfte och struktur samt lyfter fram olika punkter i patientsäkerhetsberättelsen som stöd till lokala patientsäkerhetsteam, antal vårdtillfällen med vårdrelaterade infektioner, förekomst av trycksår, utlokaliserade patienter samt revidering av den nationella handlingsplanen.
Nämnden diskuterar bland annat patienter som kommer in med trycksår, det goda arbetet med patientsäkerhetsfrågor, basala hygienrutiner och hur efterlevnaden mäts, arbete med kulturfrågor gällande patientsäkerhet, utvecklingen av vårdrelaterade infektioner, användande av antibiotika, minskningen av hyrpersonal och eventuell påverkan på patientsäkerheten, verksamheter som fått utökat uppdrag, eventuella effekter på patientsäkerheten av besparingskrav, registrering av trycksår i olika system samt utbildningsinsatser gällande basala hygienrutiner. - Åsa Hedblom och Emmelie Landström informerar om förslag till ny hantering av stöd för barn med celiaki. De tar bland annat upp bakgrund, konsekvenser och kontakt med Celiakiförbundet.
Nämnden diskuterar bland annat kostnadsberäkning och konsekvenser för barnen, prövning av barnets bästa, vad som ingår i dagens kostnader för regionen, utbudet av glutenfria produkter på större respektive mindre orter, hur dagens rekvisitioner fungerar och vikten av att lyssna på ungdomarna själva. - Björn Dahlström informerar om ärendet om avsteg från regionens tobakspolicy på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sala. Han tar bland annat upp bakgrund och diskuterar olika argument kring förslaget.
Nämnden diskuterar bland annat fördelar för patienterna. - Sara Fredin ger en rapport om uppdrag om arbete med fallprevention kommunerna (RF24-8), som slutförts under 2024. Hon tar bland annat upp antal fallolyckor per år, konsekvenser för patienter och kostnader av fall, exemplet lårbensfraktur, koppling till framtidens nära vård, en genomförd fallpreventionskampanj samt samarbete med andra regioner i Sjukvårdsregion Mellansverige. Hon visar också ett exempel med AI-baserat radarsystem som man testat på sjukhuset i Sala, som kan upptäcka fall och som har haft mycket goda resultat. Hon visar också en graf över fallskador under de senaste åren. Hon avslutar med arbetet framåt med bland annat kunskapsstöd för fallprevention.
Nämnden diskuterar bland annat var fallolyckor sker, risk för yrsel till följd av felmedicinering, framtida risker för de yngre generationerna, utredning av benskörhet efter benbrott samt vikten av fallprevention. - Moa Larsson och Emelie Condén Mellgren informerar om Kvalitetsbokslut 2024. Moa Larsson tar upp tillgänglighet, resultat av kvalitetsarbete och urvalet av goda exempel samt vägledande principer. Hon tar också bland annat upp hur regionen står sig jämfört med Socialstyrelsens målnivåer och går djupare in på aktiviteter och åtgärder som utgår från respektive vägledande princip.
Nämnden diskuterar statistik över födslar på Förlossningen. - Rapport av uppdrag slutförda 2024, nämndspecifika uppdrag
- Elin Brozén informerar om uppdraget att tydliggöra och kommunicera regionens arbetsgivarerbjudande som region, förvaltning och verksamhet (RF23-36). Hon tar bland annat upp det så kallade arbetsgivarvarumärket, den gemensamma berättelsen om regionen, hur regionen samarbetar med olika utbildningsgivare samt regionens kommunikation med svartvita fotografier av medarbetare. Hon fortsätter med effekter av kommunikationen och visar resultat från en enkät som går ut i samband med jobbansökningar. Hon går över till Kommunikationsenhetens arbete i samband med rekryteringar när det gäller annonser och regionens webbplats samt riktad kommunikation mot ungdomar.
Nämnden diskuterar bland annat om regionen riktar rekryteringsinsatser mot grupper som har svårare att hävda sig på arbetsmarknaden. - Markus Körberg informerar om ett uppdrag om att se över verktyg för att stärka arbetet med hälsofrämjande arbetsplats och ett hållbart arbetsliv (RF23-36). Han tar bland annat upp vad en hälsofrämjande arbetsplats är, insatser under 2023 och 2024, systematiskt arbetsmiljöarbete samt regionens arbetsmiljöhandbok.
- Markus Körberg och Mårten Blomberg informerar om ett uppdrag om insatser för att rekrytera och behålla medarbetare (RF23-37). De tar bland annat upp arbetstids- och ersättningsmodeller samt samarbete mellan resursplanering och HR samt går igenom regionens olika modeller för tjänstgöring. De tar till sist upp regionens sommaråtagande, som var av en ny modell 2024.
Nämnden diskuterar bland annat ekonomisk besparing för regionen av skifttjänstgöring, ekonomiskt utfall av sommaråtagandet 2024, nackdelar med de olika tjänstgöringsmodellerna samt vad som är nytt i modellen.
- Elin Brozén informerar om uppdraget att tydliggöra och kommunicera regionens arbetsgivarerbjudande som region, förvaltning och verksamhet (RF23-36). Hon tar bland annat upp det så kallade arbetsgivarvarumärket, den gemensamma berättelsen om regionen, hur regionen samarbetar med olika utbildningsgivare samt regionens kommunikation med svartvita fotografier av medarbetare. Hon fortsätter med effekter av kommunikationen och visar resultat från en enkät som går ut i samband med jobbansökningar. Hon går över till Kommunikationsenhetens arbete i samband med rekryteringar när det gäller annonser och regionens webbplats samt riktad kommunikation mot ungdomar.
- Roger Ärleskog informerar om överenskommelser och förordningar. Han tar bland annat upp beslutsprocessen för överenskommelser och förordningar inom förvaltningen och går igenom de överenskommelser som träffats för 2025, bland annat rörande kvinnors hälsa, cancervård, tillgänglighet och psykisk hälsa.
- Roger Ärleskog och Lars Almroth informerar om det ekonomiska läget efter januari. Resultat efter januari är -70,1 miljoner kronor. Antal anställda jämfört med januari 2024 har preliminärt minskat något. Skillnader mellan åren när det gäller sociala avgifter gör det svårt att jämföra personalkostnad och kostnadsutveckling över tid. De tar också upp arbetet med restriktivitet och minskning av antalet årsarbetare.
Nämnden diskuterar bland annat månadsresultat jämfört med budget för året, bemanningstal på vårdavdelningar samt styrning och ledning.
- Lars Almroth och Roger Ärleskog informerar om Årsredovisning 2024. Lars Almroth inleder med en översikt och tar bland annat upp bemanning och tillgänglighet. Han diskuterar också framtid och utmaningar. Årets resultat är – 997,2 miljoner kronor.
-
Årsredovisning för 2024 redovisas.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett helårsresultat på -997,2 miljoner kronor jämfört med prognos -1 045 miljoner kronor.
Underskottet är i huvudsak kopplat till den i förvaltningsplanen beskrivna ingående obalansen på -1 160 miljoner kronor inklusive slutlig pensionskostnadsökning. Statsbidrag främst kopplat till vårdplatser förbättrade resultatet med ca 30 miljoner kronor jämfört med prognos. Även fortsatt lägre kostnader för inhyrd personal och kostnader för köpt vård kopplad till tillgänglighet bidrar. Resultatet justerat för Sektorbidrag 2, 165 miljoner kronor, är i nivå med förvaltningsplanen.
Enligt redovisad och antagen åtgärdsplan §114 hälso- och sjukvårdsnämnden
2024-09-25 har förvaltningen budgeterat för kostnadssänkande åtgärder. Förvaltningen ska löpande lämna uppdaterade uppföljningar om hur arbetet fortskrider.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt Patientsäkerhetslagen 2010:659 ska varje vårdgivare senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse som beskriver hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, vilka åtgärder som vidtagits för att öka patientsäkerheten samt vilka resultat som har uppnåtts.
Regional handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2021–2024, som i sin tur bygger på den nationella handlingsplanen ”Agera för säker vård”, utgör grunden för regionens systematiska patientsäkerhetsarbete.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Granskning av standardiserade vårdförlopp (SVF) till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
941kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
Förslaget innebär en förändring för föräldrar till barn med celiaki där glutenfria produkter på rekvisition ersätts med ett kontantbidrag om 3000 kronor per år. Förändringen skulle öka friheten för familjerna att välja de glutenfria produkter man själva önskar samt minska kostnaderna för regionen med cirka 1,1 miljoner kronor. Administrationen skulle också minska och leda till att dietisterna får mer tid för patienter.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
-
Rättspsykiatriska Regionkliniken Västmanland vill göra avsteg från en del i tobakspolicy nr 23004-2 som berör försäljning av tobaksvaror till patienter. Klinikens patienter vårdas med tvång och har olika förutsättningar för att själva handla varor för personlig användning, vilket avser både livsmedel och tobak. Alla avdelningar har tillgång till nikotinhjälpmedel och patienterna erbjuds hjälp vid tobaksavvänjning men långt ifrån alla vill sluta. Rättspsykiatrins medarbetare bör inte hantera patienters kontanter eller betalkort och patienterna kan i förekommande fall inte lämna kliniken. Därför planerar rättspsykiatrin en egen kioskverksamhet där tobaksvaror ingår i sortimentet.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Ulrika Spårebo (S) frågar om behandlingen av ett nämndinitiativ om utbetalning av extra ersättningar. Ordföranden svarar att handläggning av ärendet pågår enligt gällande rutiner.