Möte 2024-08-28
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-06-05 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
-
- Omorganisation av områdesindelningen
Lars Almroth - Kort redovisning om sommaren
Lars Almroth, Jonas Ekström, Jonas Cederberg, Alexander Ahlberg och Maria Martinsson - Förändringar i Regelbok Vårdval vårdcentral 2025
Maria Martinsson - Uppdrag: Förändrade arbetssätt på vårdavdelningarna (RF 23-36, RF 23-37)
Christina Börjeson - Uppdrag: Chatt och triagering – resultat (RF 23-2)
Jonas Ekström - Uppdrag: Mobila arbetssätt inom psykiatrin – Psykiatriambulans (RF 24-25)
Patrik Kalander och Christine Senter - Återrapport samt verksamhetsinformation Operationskliniken
Håkan Scheer - Uppdatering Hälso- och sjukvård 2029
Lars Almroth - Ekonomi
Lars Almroth, Roger Ärleskog - Uppdrag: Främja att vården utvecklas för patienter som utsatts för sexuellt våld (RF 23-23)
Annette Daneryd - Vårdförbundets uppsägning av samverkansavtalet
Paula Johansson och Markus Körberg
Text inom parentes hänvisar till Förvaltningsplan 2024 - 2026 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
- Omorganisation av områdesindelningen
-
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En ekonomisk lägesrapport till och med juli 2024 redovisas under punkt 6 Muntlig information.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista juli på -675 miljoner kronor, 698 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar sedan april ett helårsresultat på – 1 235 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för externt inhyrd personal. Ny prognos upprättas i samband med delårsrapport 2.
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Regelboken för Vårdval vårdcentral är ett förfrågningsunderlag enligt LOV, Lagen om Valfrihetssystem (2008:962), som beskriver de krav som ställs på vårdcentralerna i Västmanland och de ersättningar som utgår för uppdraget. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås godkänna redovisade förändringar i Regelboken 2025.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Utmärkelsen Säkerhetsnålen riktar sig till en vårdavdelning, mottagning, vårdcentral eller liknande som genomfört ett dokumenterat utvecklingsarbete som på ett tydligt sätt bidrar till att reducera antalet vårdskador och främjar en god patientsäkerhetskultur.
Vinnaren offentliggörs i samband med nämndens sammanträde.
-
I Hälso- och sjukvårdsförvaltningen finns utvecklingsstipendium med syfte att premiera insatser av genomförda förbättrings- och utvecklingsarbeten inom hälso- och sjukvård. Insatserna kan exempelvis vara utvecklade arbetssätt med att sprida och använda bästa möjliga kunskap i varje patientmöte. Det kan vara rutiner och processer som skapar förutsättningar för medarbetare att arbeta säkert och effektivt eller insatser som bidrar till att utveckla lärandemiljöer.
Utvecklingsstipendiet omfattar totalt 60 000 kronor och kan fördelas på maximalt tre förbättrings- och utvecklingsarbeten.
Pristagarna offentliggörs i samband med nämndens sammanträde.
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Insatser för en ekonomi i balans till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Grundläggande granskning av styrelse och nämnder 2023 till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
823kb Ladda ner dokument
-
15
Remiss av promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal
Utbildningsdepartementet har överlämnat remiss av promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal till Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
270kb Ladda ner dokument
-
Ulrika Spårebo och Kenneth Östberg, båda (S), lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-12-06 nämndinitiativ med förslag om arbete mot organiserad brottslighet inom hälso- och sjukvården.
Ett förslag till nämndens svar redovisas.
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås sammanträda följande datum under 2025:
Tisdagen den 21 januari
Torsdagen den 13 februari
Onsdagen den 19 mars
Onsdagen den 23 april
Onsdagen den 21 maj
Tisdagen den 3 juni
Onsdagen den 27 augusti
Onsdagen den 24 september
Onsdagen den 8 oktober
Onsdagen den 19 november
Onsdagen den 3 december
Om inte annat anges sammanträder nämnden mellan klockan 09.00 och 15.00.
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Anna Lena Bergström föreslår i ett medborgarinitiativ inkommet 2024-01-16 att sjukhusbesök ska omorganiseras.
Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
333kb Ladda ner dokument
-
-
19
Övriga frågor
-
§ 85
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-06-05 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 87
Justering
-
§ 88
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
Läkarföreningen lämnade följande medskick:
"Läkarföreningen Västmanland ifrågasätter prislistan för primärvården i region Västmanland. Vi bedömer att den går stick i stäv med den satsning som regionen tidigare i år och förra år gett besked om ska ske i primärvården. Att minska ersättningen för ST-läkare och reducera det finansiella underlaget kommer ej gynna en redan pressad primärvård som i dagsläget har svårt att möta invånarnas behov. Det riskerar att medföra negativa effekter för såväl medarbetare som patienter och sjukvårdssystemet.
Vi har svårt att se hur sänkningen av schablonersättning kan förväntas gynna rekrytering på mer perifert belägna vårdcentraler, såsom det beskrivs. Då vårdcentralernas förutsättningar att anställa fler läkare är direkt avhängigt av det ekonomiska underlaget ser vi en risk att regionen, inom överskådlig framtid, inte kommer klara av att nå det riktvärde om 1100 listade per heltidsarbetande specialist som regionerna är ålagda att redovisa för Socialstyrelsen hur man arbetar för att nå.
Utifrån att region Västmanlands tidigare uppräkning av ersättningen till primärvården ej har varit i nivå med LPIK bedömer vi att primärvården ej tidigare har kompenserats för de ökade kostnaderna och därmed har vi svårt att se att regionen verkligen satsar på primärvården såsom man utryckt sig. Är det så att den uteblivna uppräkningen för år 2025 är en del i regionens sparåtgärder?"
-
-
Uppdrag: Mobila arbetssätt inom psykiatrin – Psykiatriambulans (RF 24-25)
Christine Senter inleder information om Mobilt Akutpsykiatriskt team (MAP) med en beskrivning av teamets arbete. Patrik Kalander berättar om olika typer av insatser teamet kan göra och hur man arbetar. Jessica Karlsson tar upp resultat och måluppfyllelse hittills. Arbetssättet har lett till bland annat ökad tillfredsställelse, minskning av onödiga inläggningar och återinläggningar samt kortare vårdtider. Hon tar också upp utvecklings- och förbättringsaktiviteter och avslutar med att berätta om teamets arbete under Cityfestivalen i Västerås. Christine Senter avslutar med en sammanfattning och framåtblick över utvecklingsmöjligheter.
Nämnden diskuterar bland annat hur teamet kontaktas för utryckning, varifrån teamet utgår, bemötandeutbildning, samarbete med de olika kommunerna, finansiering av projektet och finansiering vid en eventuell permanentning, hur behandlingen påverkas när teamet kommer in i patienternas hem, samarbete med Barn- och ungdomspsykiatrin och andra verksamheter samt ger en eloge för det goda arbetet. -
Omorganisation av områdesindelningen
Lars Almroth informerar om en aktuell omorganisation av områdesindelningen. De olika områdena Akutsjukvård, Nära vård och Medicinsk diagnostik och teknik är nu mer lika varandra storleksmässigt i och med att områden flyttas från område Akutsjukvård till främst Nära vård. Redovisningsmässigt sker övergången 2025-01-01.
Nämnden diskuterar bland annat gränsdragning mellan områden och reaktioner från själva verksamheterna, eventuell påverkan på hemsjukvårdsplatser och samverkan med kommunerna. -
Kort redovisning om sommaren
Lars Almroth ger en kort redovisning om sommaren. Vården har upprätthållits med god kvalitet även om vårdplatssituationen och akutsjukvården varit mer ansträngd än tidigare somrar. Samverkan med kommunerna har varit god. Alexander Ahlberg går närmare in på sommaren inom område Akutsjukvård. Jonas Ekström informerar från område Nära vård. Jonas Cederberg informerar från område Medicinsk diagnostik och teknik. Maria Martinsson informerar om primärvården där tillgängligheten följt riksgenomsnittet eller legat något under det. Samverkan mellan primärvård, slutenvård och kommuner har fungerat bra.
Nämnden diskuterar bland annat redovisning av det ekonomiska utfallet, samverkan med kommunerna kring kompetensutveckling, hur sommaren varit i Sala och Fagersta, problematik kring nattstängningen av akuten i Köping samt bemanning inom ambulansverksamheten. -
Förändringar i Regelbok Vårdval vårdcentral 2025
Maria Martinsson informerar om föreslagna förändringar i Regelbok Vårdval vårdcentral 2025. Förändringarna berör bland annat ersättningsmodellen gällande till exempel schablonersättning för anställda ST-läkare, kvalitetsmålsersättningar och ny modell för ersättning för barnmorskemottagning.
Nämnden diskuterar bland annat förändringar gällande ST-läkare, kvalitetsmålsersättningar, tillgänglighet för personer med lättare psykisk ohälsa, låsning av viss schablonersättning, när förändringarna ska börja gälla i förhållande till beslutsdatum och eventuell justering av avtalet. -
Uppdrag: Förändrade arbetssätt på vårdavdelningarna (RF 23-36, RF 23-37)
Christina Börjeson informerar om uppdraget Förändrade arbetssätt på vårdavdelningarna. Hon tar bland annat upp syfte och mål med utvecklingsarbetet, omfattning och olika faser av arbetet, projektorganisation och vad projektet har åstadkommit, samarbete med Vårdnära service, fortsatta behov, framtagen effekthemtagningsplan samt utmaningar.
Nämnden diskuterar bland annat samarbete kring utbildningar med kommunerna, förändringsarbete för fler yrkeskategorier än undersköterskor samt utveckling av vårddokumentation. -
Återrapport samt verksamhetsinformation Operationskliniken
Håkan Scheer ger en återrapport samt verksamhetsinformation om Operationskliniken. Han inleder med en översikt över remissinflöde under de senaste åren och visar sedan statistik över antal väntande till olika kliniker. Väntetiderna har totalt sett ökat något, delvis till följd av ökat patientinflöde. Han går igenom läget på operationsavdelningarna och går över till ett projekt för att förbättra arbetsmiljö och tillgänglighet på Operationskliniken.
Nämnden diskuterar bland annat bemanning när hyrpersonalen minskar, relevant antal operationslag, stämningen inom Operationsavdelningen, samband mellan tillgång till vårdplatser och operationsverksamhet, inflöde av patienter i olika åldersgrupper, eftervård av patienter som opereras av andra utförare samt kontroll av att avtal fullföljs. Operationskliniken får också en eloge för det goda arbetet. -
Uppdatering Hälso- och sjukvård 2029
Lars Almroth ger en lägesuppdatering om arbetet med Hälso- och sjukvård 2029 och olika aktiviteter inom ramen för detta.
Nämnden diskuterar bland annat akut omhändertagande på primärvårdsnivå, medskick från Läkarföreningen angående ersättningen för ST-läkare (redovisas under § 89) samt ekonomiska effekter av förändringsarbetet. -
Uppdrag: Chatt och triagering – resultat (RF 23-2)
Jonas Ekström informerar om uppdraget Chatt och triagering – resultat (RF 23-2). Han beskriver problematik, syfte med uppdraget, vad som har gjorts hittills, utvecklingen av användande av chatt i kontakt med vården och de vanligaste sökorsakerna, patienternas nöjdhet, andel kontakter via chatt samt den förkortade väntetiden i telefon till 1177.
Nämnden diskuterar bland annat skillnaden mellan medicinsk chatt och administrativ chatt, möjlighet att flytta ärenden i chattverktyg respektive 1177, införande av chatt och triagering till specialistvården, datasäkerhet, risken för övertriagering som innebär att patienten hänvisas till en mer specialiserad nivå än nödvändigt samt vårdcentralernas systemstöd. -
Ekonomi
Lars Almroth ger en lägesrapport om ekonomi till och med juli 2024. Han lyfter bland annat fram att tillgänglighet och beläggningsgrad är ungefär lika som förra året, en ökning av antal årsarbetare, en något sjunkande bruttokostnadsutveckling samt arbetet med oberoende av hyrläkare. Han går djupare in på realiserad effekt efter juli av pågående sparuppdrag, arbetad tid och antal anställda, sjukfrånvaro och ekonomi. Resultatet för perioden är -675 miljoner kronor. Han går också igenom uppföljning av olika nyckeltal som resor och boende, utbildning samt representation. Han tar också upp utmaningar och gör en framtidsbedömning.
Nämnden diskuterar bland annat utvecklingen av antal årsarbetare i förhållande till produktion och påverkan på kostnaden, hälso- och sjukvård 2029 och ekonomisk effekthemtagning, arbetet med att minska beroendet av hyrpersonal samt sjukfrånvaro. -
Uppdrag: Främja att vården utvecklas för patienter som utsatts för sexuellt våld (RF 23-23)
Annette Daneryd informerar om uppdraget Främja att vården utvecklas för patienter som utsatts för sexuellt våld. Hon tar bland annat upp själva uppdraget, bakgrund och nuläge. Aktiviteter handlar bland annat om utbildning, rutiner och arbetssätt. Hon ger också en analys som bland annat handlar om kompetensförstärkning.
Nämnden diskuterar bland annat de så kallade NCK-dagarna i Uppsala. -
Vårdförbundets uppsägning av samverkansavtalet
Personalrepresentanten deltar inte under denna punkt.
Paula Johansson och Markus Körberg informerar om Vårdförbundets uppsägning av samverkansavtalet. Paula Johansson inleder med en kort översikt över hur samverkansavtal fungerar i den svenska modellen och vad som händer vid uppsägning, och går sedan över till den aktuella situationen. Markus Körberg går igenom vad som kommer att hända nu gällande bland annat MBL-förhandlingar, skyddskommitté med mera.
Nämnden diskuterar bland annat möjligheten att få fram ett nytt samverkansavtal och vikten av korrekta förhandlingar.
Text inom parentes hänvisar till Förvaltningsplan 2024 - 2026 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
-
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En ekonomisk lägesrapport till och med juli 2024 redovisas under punkt 6 Muntlig information.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista juli på -675 miljoner kronor, 698 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar sedan april ett helårsresultat på – 1 235 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för externt inhyrd personal. Ny prognos upprättas i samband med delårsrapport 2.
-
81kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
429kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
Regelboken för Vårdval vårdcentral är ett förfrågningsunderlag enligt LOV, Lagen om Valfrihetssystem (2008:962), som beskriver de krav som ställs på vårdcentralerna i Västmanland och de ersättningar som utgår för uppdraget. Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås godkänna redovisade förändringar i Regelboken 2025.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Utmärkelsen Säkerhetsnålen riktar sig till en vårdavdelning, mottagning, vårdcentral eller liknande som genomfört ett dokumenterat utvecklingsarbete som på ett tydligt sätt bidrar till att reducera antalet vårdskador och främjar en god patientsäkerhetskultur.
-
I Hälso- och sjukvårdsförvaltningen finns utvecklingsstipendium med syfte att premiera insatser av genomförda förbättrings- och utvecklingsarbeten inom hälso- och sjukvård. Insatserna kan exempelvis vara utvecklade arbetssätt med att sprida och använda bästa möjliga kunskap i varje patientmöte. Det kan vara rutiner och processer som skapar förutsättningar för medarbetare att arbeta säkert och effektivt eller insatser som bidrar till att utveckla lärandemiljöer.
Utvecklingsstipendiet omfattar totalt 60 000 kronor och kan fördelas på maximalt tre förbättrings- och utvecklingsarbeten.
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Insatser för en ekonomi i balans till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Grundläggande granskning av styrelse och nämnder 2023 till hälso- och sjukvårdsnämnden för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
823kb Ladda ner dokument
-
§ 99
Remiss av promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal
Utbildningsdepartementet har överlämnat remiss av promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal till Region Västmanland för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
270kb Ladda ner dokument
-
Ulrika Spårebo och Kenneth Östberg, båda (S), lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-12-06 nämndinitiativ med förslag om arbete mot organiserad brottslighet inom hälso- och sjukvården.
Ett förslag till nämndens svar redovisas.
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås sammanträda följande datum under 2025:
Tisdagen den 21 januari
Torsdagen den 13 februari
Onsdagen den 19 mars
Onsdagen den 23 april
Onsdagen den 21 maj
Tisdagen den 3 juni
Onsdagen den 27 augusti
Onsdagen den 24 september
Onsdagen den 8 oktober
Onsdagen den 19 november
Onsdagen den 3 december
Om inte annat anges sammanträder nämnden mellan klockan 09.00 och 15.00.
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Anna Lena Bergström föreslår i ett medborgarinitiativ inkommet 2024-01-16 att sjukhusbesök ska omorganiseras.
Ett förslag till yttrande redovisas.
Bilagor
-
333kb Ladda ner dokument
-
-
Barbro Larsson (C) tar upp en fråga om Kirurghuset i Västerås. Lars Almroth svarar.
-
§ 104
Nämndinitiativ: Översyn av löneökningar som sker utöver löneöversynen inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Ulrika Spårebo och Kenneth Östberg, båda (S), lämnar nämndinitiativ om översyn av löneökningar som sker utöver löneöversynen inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Bilagor
-
406kb Ladda ner dokument
-
-
Gisela Carstinge (SD) lämnar nämndinitiativ om påminnelse om tandvårdsbidraget.
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-