Möte 2024-04-24
-
1
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-03-20 och extra sammanträdet 2024-04-15 justerats i föreskriven ordning.
-
3
Justering
-
4
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
-
- Uppdrag från Förvaltningsplan 2023:16, 27, 28
"Utöka internetbehandling” Digitala behandlingsenheten
Christine Senter, verksamhetschef, Filip Da Cunha Meneses, sektionschef
Digitala behandlingsformer i primärvården
Maria Martinsson - Patientupplevelse – Hälso- och sjukvårdsbarometern, Nationell patientenkät primärvård samt Graviditetsenkät
Lotta Rajahalme, Jennie Agtorn och Ylva-Li Lindahl - Nära vård, sammanställning av genomförda uppdrag
Sara Fredin - Hälso- och sjukvård 2029
Lars Almroth - Primärvårdens akutuppdrag, förändringar enligt målbild Hälso- och sjukvård 2029
Maria Martinsson - Tillgänglighet Barn- och ungdomspsykiatrin
Jonas Ekström -
Uppdrag förvaltningsplan 2023: 16
Införa egentriagering och chatt
Jonas Ekström -
Lägesrapport ekonomi - Månadsrapport mars 2024
Lars Almroth och Roger Ärleskog
- Uppdrag från Förvaltningsplan 2023:16, 27, 28
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En ekonomisk lägesrapport till och med mars 2024 redovisas.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista mars på -321 miljoner kronor, 297 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar sedan februari ett helårsresultat på
– 1 180 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för externt inhyrd personal. Ny prognos upprättas i samband med delårsrapport 1. -
10
Nämndinitiativ: Ersätt undersköterskorna för deras kostnader för att få den skyddade yrkestiteln!
Heidi-Maria Wallinders (V) lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-09-25 nämndinitiativ med förslag om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se till att Region Västmanland ska ersätta samtliga tillsvidareanställda undersköterskor för de kostnader som uppstår kopplat till ansökan om skyddad yrkestitel, inklusive eventuell förmånsbeskattning.
Ett svar redovisas.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Förändringar föreslås i uppdragen för vårdcentralerna samt jourmottagningen i Västerås. Genom att öka tillgängligheten till vårdcentralerna på dagtid och undvika att vårdcentralerna och jourmottagningen har parallella verksamheter under delar av dagen genom begränsade öppettider ges vårdcentralerna ökad möjlighet att själva få ta hand om sina listade patienter innan patienten, ibland i onödan, fysiskt beger sig till en annan vårdinrättning. För att minska risken för att fler besök sker till sjukhusens akutmottagningar i samband med begränsade öppettider till jourmottagningen föreslås samtidigt att en modell för tilläggsuppdrag i form av kvällsöppna mottagningar till läkare och distriktssköterska tas fram, dels i Västerås, dels i de norra länsdelarna.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Ekström redogör för tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Celiaki även kallad glutenintolerans är ett tillstånd som kräver att personen äter en väl övervägd kost där proteinet gluten som finns i vete, råg och korn utesluts. Glutenfria produkter har idag blivit en självklar del av dagligvaruhandeln. Läget är ett annat än vad det var vid införandet av bidrag för vuxna 2008. Därför föreslås nu bidrag för vuxna med glutenintolerans avskaffas från 2024-07-01.
-
14
Övriga frågor
-
§ 46
Fastställande av föredragningslista
-
Anmäls att hälso- och sjukvårdsnämndens protokoll från sammanträdet 2024-03-20 och extra sammanträdet 2024-04-15 justerats i föreskriven ordning.
-
§ 48
Justering
-
§ 49
Nästa sammanträde
-
Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
Vid samverkansmötet framfördes inga synpunkter på dagens ärenden.
-
I samband med behandling av punkten ställs frågor om listningstak för vårdcentraler och avsatta medel för AT- och ST-läkare.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
- Christine Senter och Filip Da Cunha Meneses informerar om utökad internetbehandling med grund i uppdrag 16, 27 och 28 från Förvaltningsplan 2023. Han tar bland annat upp syfte och mål, själva behandlingarna och visar hur det ser ut för patienten. Han berör också vilka patienter som kan få internetbehandling och behandlarens uppgift. Erfarenheter så här långt handlar bland annat om vilka patienter som IKBT passar för och hur patienter och behandlare upplever behandlingen. Christine Senter framhåller internetbehandlingens möjligheter att hjälpa fler patienter på ett ekonomiskt sätt, framför allt framöver i takt med att digital kompetens ökar hos patienter och även personal.
Nämnden diskuterar bland annat omvärldsspaning och hur forskningen kring ämnet ser ut, om internetbehandling skulle fungera för ungdomar, konkurrens med privata aktörer och appar som Mindler samt påverkan från sociala medier. - Maria Martinsson informerar om digitala behandlingsformer i primärvården, så kallad iKBT, internetbaserad KBT-behandling. Hon ger en bakgrund och visar en graf över utvecklingen av iKBT, vilka besvär som det har startats iKBT-program för och framhåller olikheterna i utbud från olika vårdcentraler.
Nämnden diskuterar bland annat kunskapsspridning om behandlingsmetoden, olika typer av hinder för vårdcentralerna när det gäller att erbjuda iKBT samt gränsdragning mellan Hälsocenters och vårdcentralernas verksamhet. - Lotta Rajahalme inleder information om olika enkäter som mäter patientupplevelse. Hon tar bland annat upp Nationell patientenkät, hur resultatet tas om hand i primärvården samt variation mellan svaren respektive mellan vårdcentralerna. Hon berör också några av patienternas egna kommentarer.
Hon går över till Hälso- och sjukvårdsbarometern, som skickas till slumpmässigt utvalda invånare i Västmanland och går igenom några av svaren från Västmanland, bland annat gällande förtroende för vårdcentraler och sjukhus. - Ylva-Li Lindahl och Jennie Agtorn informerar om resultat från Graviditetsenkäten som fångar kvinnors upplevelse av sin egen hälsa och vården i samband med graviditet och förlossning. Årsrapporten planeras vara klar i juni 2024 och publiceras på Sveriges Kommuners och Regioners webbplats.
- Sara Fredin och Cecilia von Alten informerar om Nära vård och en sammanställning av genomförda uppdrag. Sara Fredin inleder med syfte med omställningen samt historik. I år ligger fokus på uppföljning och konkretisering med bland annat gemensamma uppdrag för regionen och kommunerna. Hon tar också upp konkreta exempel på framsteg som mobila team för vuxna med komplexa sjukdomar, sammanhållen journal i hela länet och närvårdsteamen, som lett till vård med kontinuitet, hög kvalitet och minskad vårdkonsumtion. Hon berör också de 5 % av patienterna som kräver 50 % av kostnaderna och hur Nära vård kan förbättra för dem. Målbilden för Nära vård togs upp på strategisk regional beredning 2024-04-19.
Nämnden diskuterar bland annat behovet av att arbeta gemensamt med kommunerna med exempelvis hemsjukvård och nära vård samt verksamhet på särskilda boenden, uppföljning och återkoppling till kommunerna, geografin för Nära vård med de olika noderna och om de ligger på rätt ställen, den gemensamma primärvårdsplanen, vård och omsorg i livets slutskede, politikens roll i omställningsarbetet, arbetssituationen för kommunala sjuksköterskor, situationen inom särskilda boenden samt situationen för personer som är knutna till Habiliteringen gällande läkarkontakter i primärvården. - Maria Martinsson informerar om primärvårdens akutuppdrag och förändringar enligt målbild för Hälso- och sjukvård 2029. Hon ger en kort bakgrund och går sedan igenom förslaget till beslut i det ärende som behandlas vid dagens sammanträde. Ett av syftena med förslaget är att minska belastningen på akutmottagningarna.
Nämnden diskuterar bland annat hur man ska arbeta med telefontillgänglighet, jourmottagningens kapacitet, öppettider och bemanning, förslagets påverkan på akutmottagningen, vilka tider jourmottagningen har hög belastning, uppsökande verksamhet, hänvisning till chatt på 1177 när telefontillgängligheten är låg, kommunikation, möjligheten för 1177 att boka in tider för patienter, läkarbemanning på jourmottagningen, samverkan med fackliga organisationer samt konsekvenser för patienterna. - Jonas Ekström informerar om tillgänglighet till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Han tar bland annat upp det ökande antalet patienter, produktion inom BUP, antal väntande till första besök och åtgärder för att få ned antalet, ”en väg in” för barn och unga med psykisk ohälsa samt behovet av stärkt elevhälsa.
Nämnden diskuterar bland annat behovet av mer utbildning i skolan om psykiskt mående, hur flaskhalsar inom BUP skulle kunna mötas, situationen i andra regioner samt skolans och elevhälsans roll och betydelse. - Jonas Ekström informerar om uppdrag 16 från Förvaltningsplan 2023, införande av digital triagering och chatt. Verksamheten har nu startat. Mer information kommer vid ett kommande sammanträde.
- Lars Almroth ger en lägesrapport om det ekonomiska läget. Han inleder med att visa reportage i media om den nya skifttjänstgöringen som fallit väl ut och om goda resultat för hjärtsjukvården i Västerås och Köping.
Han tar sedan bland annat upp positiv utveckling för tillgänglighet, kostnadsutveckling, anställningsstopp, minskning av hyrpersonal och periodens resultat som är -321 miljoner kronor. Han går över till ekonomisk effekthemtagning eller sparbeting, går igenom olika åtgärder utöver budget, diskuterar kostnaderna för hyrpersonal samt visar grafer över olika restriktivitetsåtgärder.
Nämnden diskuterar bland annat åtgärder för att minska antal årsarbetare, redovisning och analys av kostnad för hyrpersonal, kostnadsbesparingar i samband med närvårdsteamen, intäkter för försäljning av vård samt kostnader för inköpt högspecialiserad vård. - Therese Deutsch informerar om ett varsel om konflikt från Vårdförbundet.
Tina Javidi och Hanna Amberntsson deltar inte i sammanträdet under denna punkt. - Lars Almroth informerar om Hälso- och sjukvård 2029. Han inleder med att visa en översiktsplanering över arbete och milstolpar och går sedan igenom olika aktiviteter som utförs i närtid. Han går närmare in på arbetet med Närakut Köping och visar olika scenarier för det fortsatta arbetet med Närakut Köping.
Nämnden diskuterar bland annat vilka verksamheter som påverkas, hur många patienter som påverkas i respektive scenario, personal som slutat, planerad minskning av antal vårdplatser, olika scenarier gällande ambulansflöden samt hur respektive scenario påverkar ekonomin.
Bilagor
-
968kb Ladda ner dokument
-
412kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
- Christine Senter och Filip Da Cunha Meneses informerar om utökad internetbehandling med grund i uppdrag 16, 27 och 28 från Förvaltningsplan 2023. Han tar bland annat upp syfte och mål, själva behandlingarna och visar hur det ser ut för patienten. Han berör också vilka patienter som kan få internetbehandling och behandlarens uppgift. Erfarenheter så här långt handlar bland annat om vilka patienter som IKBT passar för och hur patienter och behandlare upplever behandlingen. Christine Senter framhåller internetbehandlingens möjligheter att hjälpa fler patienter på ett ekonomiskt sätt, framför allt framöver i takt med att digital kompetens ökar hos patienter och även personal.
-
Vid nämndens sammanträde 2023-05-24 § 62 beslutade nämnden att återrapport om det ekonomiska läget ska ske till nämnden kontinuerligt. En ekonomisk lägesrapport till och med mars 2024 redovisas.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redovisar ett resultat per sista mars på -321 miljoner kronor, 297 miljoner kronor sämre än budget. Förvaltningen prognostiserar sedan februari ett helårsresultat på – 1 180 miljoner kronor i ett intervall +20/-50 miljoner kronor. Det prognostiserade underskottet är kopplat till den i ingående obalansen i förvaltningsplanen på -1 100 miljoner kronor, ökade pensionskostnader efter budgetprocessens stängning, 60 miljoner kronor, samt i övrigt kvarvarande kostnader för externt inhyrd personal. Ny prognos upprättas i samband med delårsrapport 1.
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
§ 55
Nämndinitiativ: Ersätt undersköterskorna för deras kostnader för att få den skyddade yrkestiteln!
Heidi-Maria Wallinders (V) lämnade vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-09-25 nämndinitiativ med förslag om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se till att Region Västmanland ska ersätta samtliga tillsvidareanställda undersköterskor för de kostnader som uppstår kopplat till ansökan om skyddad yrkestitel, inklusive eventuell förmånsbeskattning.
Ett svar redovisas.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Förändringar föreslås i uppdragen för vårdcentralerna samt jourmottagningen i Västerås. Genom att öka tillgängligheten till vårdcentralerna på dagtid och undvika att vårdcentralerna och jourmottagningen har parallella verksamheter under delar av dagen genom begränsade öppettider ges vårdcentralerna ökad möjlighet att själva få ta hand om sina listade patienter innan patienten, ibland i onödan, fysiskt beger sig till en annan vårdinrättning. För att minska risken för att fler besök sker till sjukhusens akutmottagningar i samband med begränsade öppettider till jourmottagningen föreslås samtidigt att en modell för tilläggsuppdrag i form av kvällsöppna mottagningar till läkare och distriktssköterska tas fram, dels i Västerås, dels i de norra länsdelarna.
Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Ekström redogör för tillgänglighet inom Barn- och ungdomspsykiatrin.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Celiaki även kallad glutenintolerans är ett tillstånd som kräver att personen äter en väl övervägd kost där proteinet gluten som finns i vete, råg och korn utesluts. Glutenfria produkter har idag blivit en självklar del av dagligvaruhandeln. Läget är ett annat än vad det var vid införandet av bidrag för vuxna 2008. Därför föreslås nu bidrag för vuxna med glutenintolerans avskaffas från 2024-07-01.
-
Ordföranden konstaterar att information om varsel om konflikt från Vårdförbundet har givits under § 53 Muntlig information.
-
§ 60
Nämndinitiativ: De nationella riktlinjerna för mödrahälsovård, förlossningsvård och vårdendärefter
Ulrika Spårebo och Kenneth Östberg, båda (S), lämnar nämndinitiativ om de nationella riktlinjerna för mödrahälsovård, förlossningsvård och vården därefter, enligt bilaga.
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-