Hoppa över navigering
  • § 25

    Fastställande av föredragningslista

  • § 26

    Föregående protokoll

  • § 27

    Justering

  • § 28

    Nästa sammanträde

  • Ärendena i föredragningslistan har behandlats enligt samverkansavtal.
    Vid samverkansmötet framfördes inga synpunkter på ärendena.

  • I samband med punkten informerar Maria Linder kort om anmälning av Regionens nyckeltal januari 2025.

    Bilagor

    • Lars Öhman informerar om Årsredovisning 2024 för Förvaltning för digitaliseringsstöd. Han ger en översikt och lyfter bland annat sammanhållen journal med kommunerna och privata vårdgivare med vårdavtal, samt gör en framtidsspaning då han framhåller konkurrens om medarbetarna och olika styrsignaler. Måluppfyllelsen har i huvudsak positiv utveckling. Han kommenterar också förvaltningens ekonomi och går igenom orsaker till minskande kostnader samt investeringar. Årets resultat var 15 miljoner kronor.
      Styrelsen diskuterar bland annat kompetensförsörjning och möjlighet att rekrytera och behålla personal, sammanhållen journal hos privata vårdgivare, kommunernas användning av journalsystemet Cosmic samt distansarbete respektive arbete på plats.

    • Agnetha Jonsson och Claes Becker informerar om Årsredovisning 2024 för Fastighets- och serviceförvaltningen. Agnetha Jonsson inleder med en översikt och tar bland annat upp fokus på ekonomin under året, minskning av årsarbetare samt utökad kontroll på inköp och lagerhållning. Hon går över till framtid och utmaningar och tar bland annat upp fortsatt ekonomisk restriktivitet, stora strategiska pågående fastighetsprojekt samt arbete med robusthet och säkerhet. Hon tar också upp antal medarbetare, sjukfrånvaro och en positiv utveckling av svaren i regionens medarbetarenkät samt går närmare in på ekonomin. Årets resultat var -26 miljoner kronor. Hon tar till sist upp större investeringsbeslut under året.
      Styrelsen diskuterar bland annat statistik för sjukskrivningar, ökande sjukskrivningstal bland yngre medarbetare och åtgärder för att möta detta, övriga intäkter, personalminskningens påverkan på ekonomin, lagerhållning och utrangering av produkter, Region Uppsalas avtal om patientmatleveranser i samband med beslut att bygga eget produktionskök samt kostnad för caféer och restauranger vid sjukhusen.

    • Niklas Källman informerar om Årsredovisning 2024 för Nytt akutsjukhus Västerås. Arbetet under 2024 har gått enligt plan eller något bättre. Under rubriken Framtid och utmaningar tar han bland annat upp kommunikation och dialog med förvaltningarna, överenskommelser kring driftsättningsplaner, kommande beslut om Etapp 2 samt kommande upphandlingar och slutbesiktningar. Han går kort igenom ekonomin. Årets resultat är 0 kr. Han går också närmare igenom fastighets- och utrustningsinvesteringar.

    • Katarina Simert ger en ekonomisk lägesrapport för regionen. Resultatet till och med februari är väsentligt bättre än resultatet motsvarande period förra året. Hon tar också upp bland annat kostnadsutvecklingstakten och går över till nämndernas och förvaltningarnas resultat för perioden, som också är bättre än förra året. Hon redovisar också olika nyckeltal som resor och logi, representation samt antal anställda, diskuterar prognos för 2025 samt möjligheter och risker i sammanhanget, samt tar upp en ekonomisk långtidsprognos för perioden 2025 – 2039. Hon avslutar med att visa information från SKR om skattesatser i olika regioner.
      Styrelsen diskuterar bland annat utveckling av arbetad tid, skattenivåer samt den kommande lönerörelsens och arbetslöshetens effekter på skatteintäkterna.

    • Annika Tjernström och Paula Johansson informerar om den svenska modellen och samverkansavtalet i Region Västmanland. Paula Johansson inleder med en översikt över arbetsrättens historia och utveckling, och tar sedan bland annat upp hur ett samverkansavtal fungerar och hur själva samverkan går till.
      Styrelsen diskuterar bland annat det förlängda avtalet med Vårdförbundet och samverkan med övriga fackförbund.

    • Maria Linder informerar om Årsredovisning 2024 för Regionkontoret. Hon tar bland annat upp att arbetet under 2024 i stort sett har gått enligt plan, utvecklingsarbete, ökad digitalisering samt effekter av arbetet med restriktivitet. Hon går igenom årets ekonomiska resultat och investeringar, sjukfrånvaro samt arbetad tid.
      Styrelsen diskuterar bland annat hållbarhetsprogrammets mål som arbetats in i regionplan och budget, lägre utsläpp från resor kopplade till utbildningar, utlämnande av journaler samt samråd med nationella nationaliteter.

  • Årsredovisning 2024 redovisas.

    Förvaltningens resultat på helår för 2024 blev 15 miljoner kronor.

    Bilagor

  • Årsredovisning 2024 redovisas. Årets resultat är -26 miljoner kronor. Det negativa resultatet beror till största del på kostnader inom Regionfastigheter såsom ökade material- och reparationskostnader, ökade kostnader för snöröjning, finansiell leasing, självrisker för försäkringsärenden samt kapitalkostnader. Flertalet åtgärder har vidtagits under året, som personalminskningar med mera, som förväntas ge effekt kommande år.

    Bilagor

  • Årsredovisning 2024 redovisas.

    Verksamheten har utvecklats i enlighet med uppdrag och upprättade planer.

    Årets resultat blev +28 miljoner kronor.

    Bilagor

  • Årsredovisning 2024 för Program Nytt Akutsjukhus redovisas.  

    Periodens resultat är 0 miljoner kronor.  

    Verksamheten har i huvudsak utvecklats i enlighet med uppdrag och upprättade planer.

     

    Bilagor

  • Regionfullmäktige har beslutat att starta genomförandet av det nya akutsjukhusets första etapp (RV210795, RV201118, RV20119). Regionfullmäktige beslutade i december 2020 att starta genomförandet av elförsörjning del 2 och kulvert del 2 (RV201170, RV211240). Regionfullmäktige beslutade i december 2022 att starta projektering av Etapp 2 och Paviljonger (RV220701 och RV220702).

    I regionplanen för år 2025-2027 finns 44,5 miljoner kronor reserverade i styrelsens anslag för projektering och genomförande av programmet under år 2025.

    Den totala driftbudgeten för Akutsjukhus Västerås beräknas till 36 miljoner kronor år 2025 och beräknas fördelas enligt följande:

    Etapp 1                                       31,8 mnkr

    El del 2 och kulvert del 2          0,9 mnkr

    Etapp 2                                        3,3 mnkr

    SUMMA                                     36,0 mnkr

    Förslaget är att medlen tillförs Program Nytt Akutsjukhus Västerås.

    För 2024 äskades ett anslag på 31,5 miljoner kronor. Under 2024 nyttjades 26,4 miljoner kronor av anslaget. Den främsta anledningen till att hela anslaget inte nyttjades är att delar av årets kostnader för provisoriska lösningar har senarelagts och kommer att genomföras kommande år. Programmet äskar om att beslutade anslag på 5,1 miljoner kronor (31,5-26,4) som inte har nyttjats av programmet omfördelas till kommande år.

    Bilagor

  • Regionens revisorer har överlämnat revisionsrapporten Granskning av intern kontroll i hantering av anställdas bisysslor till regionstyrelsen för yttrande. Ett förslag till yttrande redovisas.

    Bilagor

  • En lägesrapport gällande uppdrag som styrelsen lämnat till regiondirektören eller förvaltningsdirektörerna redovisas.

    Bilagor

  • Nyval

    1. Samverkansgrupp Kollektivtrafik och infrastruktur 2025-03-04 – 2026-12-31

    Tre ledamöter, varav en ordförande, och tre ersättare

    Ledamot och ordförande

    1. Jenny Landernäs (M), Hallstahammars kommun

    Ledamöter

    2. Elin Granqvist (KD), Västerås kommun

    3. Kenneth Östberg (S), Norbergs kommun

    Ersättare

    1. Richard Fallqvist (L), Arboga kommun

    2. Janeth Persson (SD), Surahammars kommun

    3. Karolina Myllergård (S), Västerås kommun

    • Folktandvården Västmanland AB
      Hannah al Wandi och Gun-Brith Rydén informerar. En tillbakablick över 2024 visar att man är i fas när det gäller tillgänglighet för barn och ungdomar medan det fortfarande finns köer för vuxna. Under året har man provat så kallade öppna kallelser som innebär att patienten får en uppmaning att själv boka tid då det passar, vilket inneburit att färre uteblivit. Kundnöjdheten är 97 % enligt enkäter på mottagningarna. Medarbetarnöjdheten är också mycket hög. Hannah al Wandi kommenterar resultaträkningen för 2024 och går över till aktuella frågor som förväntade högre pensionskostnader, att 20-23-åringarna inte längre omfattas av fri tandvård samt upphandling av nytt journalsystem. Tillgänglighet är fortsatt en aktuell fråga och arbetet fortsätter liksom arbetet med att fortsätta vara en viktig hälsofrämjande aktör. Ytterligare en utmaning är kompetensförsörjning. Man arbetar också med bland annat arbetsgivarvarumärket och verksamhetsförlagd utbildning i samarbete med Karlstads universitet.
      Diskussion:
      En extern konsult har varit med i arbetet med upplägg för den nya kliniken, som ännu inte är fastslaget.
      Det är än så länge oklart hur 20-23-åringarna kommer att ställa sig till tandvården när den inte längre är avgiftsfri.
      Bolagets IT-grupp jobbar nära Region Västmanland med olika typer av IT-relaterade risker.
      För närvarande känner bolaget inte till några brister på exempelvis läkemedel.
      Inom allmäntandvården kommer inte så många att omfattas av övergångsreglerna för 20-23-åringar, utan de kommer främst att gälla Specialisttandvården.
      Samverkan med Familjecentral har hittills skett på Vallby.
      Testet med öppna kallelser leder till att färre tider står tomma, men inte att färre patienter kommer.
      Bolaget får en eloge för sitt goda arbete.

    • Svealandstrafiken AB
      Peter Liss och Nils-Eric Gustavsson informerar. Peter Liss inleder med årets resultat på 24,8 miljoner kronor. Han framhåller god soliditet för året och tar upp bland annat de många nationaliteterna bland medarbetarna och arbetet med medarbetarskap och ledarskap inom bolaget. Beställningar av nya bussar har fått ställas in till följd av leveransproblem vilket lett till att inga större förändringar har skett i fordonsflottan, som är till 100 % fossilfri. 98,84 % av turerna körs enligt plan och 99,99 % av kunderna är utan negativa synpunkter i undersökningar som gjorts. Medarbetarundersökningen visar goda resultat. Ett nytt stadslinjenät har införts i Örebro. Peter Liss framhåller också bland annat elektrifiering av depåer, flexibel hantering av trafikutbudet, säkerhet och robusthet, fortsatt digitalisering, EU-projekt för utveckling av kollektivtrafik samt hållbarhetsarbete. Peter Liss och Nils-Eric Gustavsson går djupare in på ekonomi och framhåller vikten av en god soliditet även framöver samt arbetet med hållbarhetsfrågor. Utmaningar framöver gäller bland annat bussleveranser, beredskapsfrågor, kompetensförsörjning, utveckling av trafiken, ny bussdepå i Västerås samt framtidens kollektivtrafik.
      Diskussion:
      Om ambitionsnivån skulle kunna sänkas för att få lägre pris till kund är en sak för kollektivtrafiknämnden att besluta om.
      Neddragningar och varsel inom sektorn kan ge möjlighet att rekrytera personal, exempelvis från Stockholm.
      Nya bussbeställningar motsvarar den order som tidigare inte kunde levereras. Beställningen medför en prisskillnad eftersom det tidigare köpet gjordes innan inflationen steg, men ambitionen är att det inte ska bli dyrare per kilometer. Den ändrade beställningen bör inte medföra några konsekvenser för trafikeringen. I sammanhanget berättar Peter Liss om ett test av en funktion som gör att bussen själv kör in till plattform vid hållplatserna.
      Säkerheten för förarna förbättras ständigt även om man inte kan se att störningarna ökar. Filmer från kameraövervakningen används inte i normalfallet men nyttjas i samarbetet med polisen när det behövs.
      Biljettkontroller utförs i Västmanland av bussförarutbildade kontrollanter som fokuserar på goda kundmöten.
      För att ha en robust trafikering är biogasen ett viktigt komplement till elektrifiering, även om tillverkarna nästan uteslutande satsar på eldrift. 
      Bolagets arbete utifrån Agenda 2030 pågår och utvecklas.
      Bolaget riktar sig till bland annat gymnasier för rekrytering av personal, men gör också satsningar på exempelvis kvinnogrupper och samarbete med kunder om till exempel varumärken och information mot nya grupper.
      Stora bussar går halvtomma på landsbygden och får ofta problem vid halt väglag. Diskussion förs med kollektivtrafikförvaltningen om att använda mindre fordon.

    • Nya Västerås Flygplats AB
      Billy Bergåker och Claes-Urban Boström informerar. Årets resultat är -27 miljoner kronor. Aktuella frågor gäller bland annat hantering av statsstöd och statliga bidrag, behov av underhåll och investeringar, ekonomifrågor, utvecklingsfrågor, nya aktörer, hållbarhetsarbete för exempelvis fossilfrihet för bolaget med mera samt säkerhetsfrågor. Framtidsplaner och utmaningar gäller bland annat näringslivets behov av affärsresor, avtal om att vara alternativ flygplats för olika bolag, olika samarbeten med olika aktörer, så kallad grön flygplats, samarbete med räddningstjänsten och militärt samarbete samt ett nytt flygledartorn, som kan vara fysiskt eller digitalt.
      Diskussion:
      Styrelsen efterlyser en sammanfattning av kopplingarna mellan sjukvården och flygplatsen.
      För närvarande har Västerås inte godsflyg utom för militären.
      Fråga om risker med digitalt flygledartorn. De som har digitalt torn i dag har inte upplevt några nackdelar. 
      Motmedel för att undvika störningar av drönare på flygplatsen utreds.
      Flygplatsen har kontakt med Bromma och olika företag som har verksamhet där för att få dem att flytta till Västerås flygplats. 

    • Tåg i Bergslagen AB
      Maja Rapp informerar. 2024 var det första året med ny affärsmodell, produktionsavtal och ansvar för kundrelationer och marknad. Första året med avtal med operatören VR var prövande med låg leverans av trafikering, men året slutade mer positivt. Grunden till problemen var bemanningsproblem gällande främst lokförare. Bokslutet gav ett överskott på 90 miljoner, till stor del på grund av den dåliga leveransen från operatören som lett till viten med mera, samt svårigheter i att bedöma olika behov utifrån den nya affärsmodellen. Leveranserna har varit mycket bättre i början av 2025 med gott bemanningsläge hos operatören. Nöjd kund-index, NKI, har förbättrats under hösten 2024. Bolaget har också satsat på kommunikation med resenärerna.
      Diskussion
      Bolaget får en eloge för det goda arbetet med att få operatören att leverera och goda NKI-siffror.
      Fråga om VR:s möjligheter att bibehålla den höga leveransnivån. Det finns ett allmänt behov av underhåll och standardhöjning på banorna, och man använder en åldrande fordonsflotta, men med fortsatt fokus kan leveransen vara stabil.
      Bolagets kundtjänst sköts numera av Kollektivtrafikförvaltningen vilket har varit positivt då man kommit närmare kunderna.
      Det behövs ett åtgärdspaket för att säkerställa Reginatågens livslängd till 2021 - 2033/2034; beslut om detta bereds för närvarande. Nästa fråga är livstidsförlängning som kan förlänga livstiden med ca 10 år.
      Det kommer att krävas en fordonsstrategi, bland annat om hur stor tågflottan behöver vara för att räcka för en framtida utveckling av tågtrafiken.

    • Mälardalstrafik AB
      Helena Ekroth informerar. Hon inleder med en kort presentation av bolagets organisation, historik och styrning. Hon tar upp händelser under 2024 som avveckling av operatören MTR, så kallat nödavtal med operatören Transdev Sverige AB samt att SJ inte längre trafikerar sträckan Stockholm – Uppsala. Hon visar utfall av olika indikatorer som punktlighet, antal påstigande, nöjd kund-index och antal sålda enkelbiljetter. Årets resultat var 9,5 miljoner kronor vilket är bättre än budget. Aktuella frågor rör bland annat fokus på punktlighet och tillgång på fordon samt på utveckling av biljett- och försäljningslösning samt renodling av varumärket. En översyn av intäkts- och kostnadsfördelningsmodellen pågår. En framåtblick handlar om bland annat hållbarhetsfrågor, avtalsförvaltning och avtalsuppföljning för att säkerställa leverans av trafik och andra tjänster, fortsatt digitalisering samt säkerhet och riskhantering.
      Diskussion
      Fråga om det finns risk för att det kommer för få anbud på den aktuella upphandlingan. För närvarande finns inga tecken på det.
      När nödavtalet lämnas är bilden att kostnaderna kan bli lägre.

    • Almi Östra Mellansverige
      Mikael Fällman och Anne-Lie Carlos-Jeansson informerar. De inleder kort med vad Almi är och går sedan över till ekonomin, som är stabil. Även låneverksamheten har gett ett stabilt resultat. Företagen har varit något mer försiktiga gällande volym för lån under 2024,  men antalet kunder har varit många. Resultatet för medarbetarbetarundersökning är mycket gott, och bolaget står sig väl gentemot andra Almi-bolag i landet. Övergripande har det funnits positiva signaler i marknaden, men också ett stort antal konkurser och svagt nyföretagande. Aktivitetsnivån är dock bra i samtliga kommuner inom bolagets verksamhetsområde. En framåtblick handlar bland annat om den osäkra omvärlden och vikten av att finnas till hands för finansiering och digitalisering för företagen, samt ökad samverkan. Det handlar också om organisationsförändringen, som är ett led i effektiviseringsarbetet inom Almi.
      Diskussion
      Risk att bolaget inte kommer att kunna vara tillräckligt regionala och snabbfotade efter omorganisationen möts med starka kontorschefer med tillräckliga mandat för att fånga de regionala tankarna.
      Även om olika företagskulturer ska jämkas samman i samband med omorganisationen finns även fortsatt möjlighet finns att ha lokala kulturer. Förändringen hanteras professionellt.
      Räntan när man lånar hos Almi ligger ca 3 procent över bankernas ränta. Finansieringsandelen är i snitt ca 30 % men det varierar ganska mycket. 
      Mikrolån är väldigt lämpade för nya företag och är ett förmånligt och populärt lån.
      Det finns ett gott samarbete med Create Business Incubator Mälardalen AB; bland annat är man med i bolagets scale-up-program.

    • Västmanlands Teater
      Niklas Hjulström informerar. Han tar bland annat upp målen i den regionala kulturplanen, teaterns vision, organisatoriska förutsättningar inklusive bistron. Ekonomiska förutsättningar är bland annat att teatern inte ska gå med vinst. Under åren 2025-2027 har teatern budgetar i balans och god likviditet. Regionen och Västerås kommun tar ansvaret väl. För närvarande pågår en satsning på barn och unga, samt på abonnemang och kulturpartner. Årets resultat är ca 328 000 kr. Niklas Hjulström går igenom teaterns repertoar under 2024-2026 och framhåller samarbete med civilsamhället och ett projekt inför 500-årsdagen av Västerås riksdag. Utmaningar och möjligheter 2025-2027 handlar om ökad stress, delvis till följd av pris- och kostnadsökningar.
      Diskussion
      Kommande behov av investeringar handlar bland annat om åtgärdande av arbetsmiljöproblem med exempelvis ventilation och lokaler som inte är ändamålsenliga. Det finns också tankar om att skapa ytterligare utrymmen kring scenen och möjligheter att spela repretoar på två scener, även om kapaciteten för närvarande inte tillåter det.
      Teatern har sökt samarbete med Västmanlandsmusiken och har också haft samarbete kring några produktioner för ett antal år sedan, men har inte riktigt hittat formerna för samarbete i större skala.
      Jämfört med 2016, då teaterns budgetar var väldigt försiktigt lagda, budgeterar man i dag mer realistiskt.
      Funktionen för biljettköp via webben har utvecklats, och nu kan man beställa det man vill ha i pausen när man köper biljetten, däremot inte exempelvis bussbiljetter vilket vore mer komplicerat. Om det skulle gå att lösa vore det intressant, inte minst med tanke på satsningen på barn och unga. Teatern har också samarbeten med hotell och jobbar med sponsring gentemot företag, så kallade kulturpartnerpaket.
      Scenografi och kostym produceras inom teatern själv; man tillverkar egen rekvisita och har en kostymör. Teatrarna samarbetar också kring detta.
      Teatern får en eloge för bra föreställningar som även lockar publik från andra län.

    • Den planerade informationen från Närvården Västmanland senareläggs till styrelsens nästa sammanträde.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.